"Çin'de İslam'ın Tarihçesi"

Malezya Üniversitesi eski öğretim üyesi Dr. Rosey Wang Ma, "Camilerde okulların açılması ile Kur'an-ı Kerim'in Çinceye çevrilip, yaygınlaştırılması sonucu İslam

Malezya Üniversitesi eski öğretim üyesi Dr. Rosey Wang Ma, "Camilerde okulların açılması ile Kur'an-ı Kerim'in Çinceye çevrilip, yaygınlaştırılması sonucu İslam medeniyeti Çin'de yok edilemedi" dedi.

Dr. Ma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde "Çin'de İslam'ın Tarihçesi" konusunda konferans verdi.

Çin'e özgü tarihi camilerin bölgenin ekonomik yönden kalkındırılacağı gerekçesiyle yıkıldığını aktaran Dr. Ma, halkın yıkımı engellemesini önlemek için ise bunların yerine Araplara özgü tek minareli camiler yapıldığını söyledi. Tarihi camilerin çok "özel" yapılar olduğunu ve bunların korunması gerektiğini anlatan Dr. Ma, islam dininin ve medeniyetinin Çin'de bin 300 yıldır var olduğuna dikkati çekti. Çin'de bugün 30 milyon Müslümanın yaşadığını ve bunların bir kısmının "Hui" denilen Çinli Müslümanlar olduğunu ifade eden Dr. Rosey Wang Ma, İslamiyet'in tüccarlar ve özellikle askerler tarafından Çin'de yayıldığını anlattı.

Reklam
Reklam

-Çin'de islam medeniyeti-

Moğolların Çin'i istila ettiği dönemde İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığını ve Çin'de iktidardaki Yuan sülalesinin Çinlilere güvenmediği için ülkeyi idare etmeleri için Müslümanları çağırdığını öne süren Dr. Ma, "Bu dönemde Müslüman Türk asker çok gelmiş ve Çin'in her yerine yayılmışlar. Yuan sülalesi zamanında 12 eyalet var, 8 eyaletin valileri, 4 eyaletin de vali yardımcıları Müslüman. İslam Çin'de bu şekilde yaygınlaşmış" diye konuştu.

Dr. Rosey Wang Ma, Moğollardan sonra iktidara gelen iktidarın Müslümanlarla birlikte bütün azınlıkları Çinlileştirmeye çalıştığını, isimlerini ve lisanlarını değiştirdiğini hatta yalnızca Çinlilerle evlenme zorunluluğu getirdiğini ve ülkenin sınırlarını yabancılara kapattıklarını ileri sürdü.

"Camilerde okulların açılması ile Kur'an-ı Kerim'in Çinceye çevrilip, yaygınlaştırılması sonucu İslam medeniyeti Çin'de yok edilemedi" diyen Dr. Ma, sözlerini şöyle sürdürdü:

"300 yıl iktidarda kalan ve feodal sistemle ülkeyi yöneten Mançu sülalesi zamanında ise büyük bir Müslüman katliamı yaşandığını ve bunların yaşadıkları yerlerden sürülerek günümüzdeki Kazakistan, Özbekistan, Myanmar, Burma, Tayland, Malezya, Endonezya ve Filipinler'e yerleşti."

Reklam
Reklam

Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: