Çin'den revüliasyona devam isteği

LONDRA (İHA) - Londra'da bir araya gelen G-7 ülkeleri temsilcilerinin Çin'den yuan'nın revalüasyonuna devam etmesini istedikleri bildirildi.
Londra'da toplanan dünyanın en zengin ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları sözkonusu isteklerini zirvenin ardından yayınlanacak sonuç bildirgesinde belirtecekler.

Çin Maliye Bakanı Jin Renqing Cuma günü yaptığı açıklamada hükümetinin 'yuan'ın revalüasyonuna devam edilmesi gerektiğini düşündüğünü fakat bunun kademeli bir süreç olacağını söylemişti.

Reklam
Reklam

Temmuz ayında Çin merkez bankası 'yuan'ı 8.28 dolar civarında dar bir bantta sabitleyen sistemi kaldırarak yerine bir döviz sepetine dayalı dalgalı kur sistemini getirmiş ve 'yuan'ı dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde 2.1 oranında revalüe etmişti.
G-7 ülkeleri Eylül ayında yaptıkları toplantıda Çin Merkez Bankası'nın uygulamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirmişlerdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ise uzun zamandır Pekin yönetiminin düşük yuan ile ihracatta avantaj sağladığını iddia ederek Çin'den daha esnek bir kur rejimine geçmesini istiyorlardı.