Çin'den Türkiye'ye işbirliği çağrısı

BURSA (İHA) - Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Song Aiguo, Türkiye'yi hiç bir zaman rakip olarak değil, yakın bir dost olarak gördüklerini belirterek, "Türkiye ile özellikle tekstil sektöründe 'kazan-kazan' anlayışı ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bundan dolayı ihraç tekstil ürünlerin vergilerini artırdık, ithal ürünlerindeki vergileri düşürdük. Tekstilin bazı kalemlerinde de yatırım yapmama konusunda karar aldık. Hiç bir zaman dünya piyasalarında tek başına hakimiyet kurma düşüncesinde olmadık" dedi.

Reklam
Reklam

Aiguo, İstanbul Başkonsolosu Yu Hongyang ile birlikte Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'i ziyaret etti. Ziyaretinde konuşmasını Türkçe yapan Aiguo, kotaların kalkmasından sonra Çin'in dünya piyasalarında hakimiyet kurma gibi bir düşüncesi olmadığını söyledi. Bursa'nın tekstil ve otomotiv sektörünün merkezi konumunda olmasından dolayı kendileri için büyük önem taşıdığını ifade eden Aiguo, 20 yıl önceki ziyaretinde gördüğü koza pazarını hala unutamadığını anlattı.

Türkiye'yi hiçbir zaman rakip olarak değil, yakın bir dost olarak gördüklerini dile getiren Aiguo, küreselleşen rekabet ortamında iki ülke arasındaki işbirliklerini 'kazan-kazan' anlayışı ile karşılıklı menfaatler doğrultusunda geliştirmek için çaba sarfettiklerini kaydetti.

"ÇİN'İN KALİTESİZ ÜRETİM YAPTIĞI DOĞRU DEĞİL"

Aiguo, ziyaret sonrasında bir basın mensubunun Çin'in ucuz mallarla piyasaları etkisi altına aldığı yönündeki iddialarla ilgili sorusuna, "Çin'in ürettiği tekstil ürünlerinin kalitesiz olduğunu görüşü doğru değil. Ucuz mallar piyasaya sürmek suretiyle uluslararası alanda tekstil ihracatındaki payın tamamını ele geçirme düşüncesinde değiliz. Aksine katma değeri yüksek üretimlerle tekstil ticaretimizi artırmak istiyoruz. Ucuz mal da, pahalı ve kaliteli mal da üretiyoruz. Bursa'da üretilen otomobillerde ucuzu da var, pahalısı da. Ucuz arabaların kalitesiz olduğu söylenebilir mi?. Her ürünün maliyeti farklıdır. Çeşitli fiyatlar kalitesiz anlamına gelmez. Üstelik bizim dünya piyasalarında tek başına hakimiyet kurma gibi bir düşüncemiz yok" şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Aiguo, ülkelerle karşılıklı menfaatler doğrultusunda işbirliklerini geliştirmek için çaba gösterdiklerini ifade ederek, "Bunun için tekstil ihracat mallarımız için belli ölçüde vergi koyduk. İthal tekstil ürünlerindeki vergileri düşürdük. Tekstilin bazı kalemlerinde yatırım yapmama konusunda karar aldık. Bütün bunları karşılıklı menfaatler doğrultusunda iki ülkenin de yararına olacak şekilde olması için çaba harcıyoruz. Amacımız diğer ülkelerle eşit ve karşılıklı yarar doğrultusuna dünya tekstil ticaretinin gelişmesini sağlamak, dünya halkına daha iyi hizmet etmek. Bundan dolayı Türkiye ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.