Çinilerin Kütahya’da Değil İznik’te Yapıldığı Kanıtlandı

İstanbul Sultan Ahmet Camii çinileri bu güne kadar Kütahya ve İznik diye kabul edilirken,

İstanbul Sultan Ahmet Camii çinileri bu güne kadar Kütahya ve İznik diye kabul edilirken, Yrd. Doç. Dr. Belgin DEMİRSAR ARLI başkanlığında yürütülen İznik Çini Fırınları Kazısında elde edilen çini kalıntıları, paha biçilemeyen tarihi çinilerinin İznik’te kazılar ile ortaya çıkan çini fırınlarında üretilen Çiniler olduğunu ispatlandı.

İznik Çini Fırınları Kazı alanında Yrd. Doç. Dr. Belgin DEMİRSAR ARLI “ İstanbul Sultan Ahmet Camiinde bulunan eşsiz çiniler Kütahya ve İznik çinileri olarak bu güne kadar kabul edilirdi. Burada yaptığımız kazı çalışmalarında elde ettiğimiz çini örnekleri, Sultan Ahmet Camii ve Külliyesinin duvarlarındaki çinilerin doğrudan İznik’teki bu çini fırınlarında üretildiğinin kanıtıdır.” Dedi.

Reklam
Reklam

İznik Maltepe Caddesi üzerinde bulunan Çini Fırınları kazasında elde edilen bulguların ve daha önce ortaya çıkan ve koruma altına alınan dört adet tarihi çini fırınlarının çini sanatı için çok önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Belgin DEMİRSAR ARLI “ burada çini üretiminin olduğu yapılan çalışmalar ile ortaya çıkan çini üretiminde kullanılan parçalar ve yarı mamul dediğimiz sırlanmamış veya pişirilirken kırılmış, birbirine yapışık olarak bulunan parçalarla ancak bir yerin üretim merkezi olduğunun kanıtlar. Buda eşsiz İznik çinilerinin burada yapıldığının delilidir. Buradaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan renkli sırlı dediğimiz çini parçaları bizim için çok önemli. Çünkü bu çini parçaları daha önce yine bu alanda ve İznik’in içindeki farklı sondajlarda ele geçen küçük bir çini parçası, ancak bunun önemi bu çininin devamını biz İstanbul Sultan Ahmet Külliyesinin duvarlarını kapladığını görüyoruz. Böylelikle camii ve Külliye ile birlikte diğer birimlerinde bulunan çiniler İznik’te üretilen İznik Çinileri olduğunu anlıyoruz.“ dedi. Yrd. Doç. Dr. Belgin DEMİRSAR ARLI İznik’te çalışmaları devam eden çini kazı alanının kuzey kısmındaki çini fırınlarının çevresinin genişletilme çalışmalarına da başlanacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: