Çin'in hayalet şehirleri

1 milyon kişiye ev sahipliği yapması için inşa edildi. Ancak bitmek bilmeyen projeler ve yüksek emlak fiyatları nedeniyle şehir boş kaldı.

1 milyon kişiye ev sahipliği yapması için inşa edildi. Ancak bitmek bilmeyen projeler ve yüksek emlak fiyatları nedeniyle şehir boş kaldı.


Kuzey Çin'de hammadde zengini olan bu kent her türlü lüks ve konfora sahip olmasına rağmen son derece önemli bir şey eksik o da insan...


Fotoğraflarda, gösterişli binaların, gökdelenlerin, açık alanların ve yerleşim yerlerinin tamamen boş olduğu görülüyor.


Ortaya çıkan fotoğraflar, 64 milyon boş konutu ortaya koymuşken, Çinli yetkililer o zamandan beri yığınla bina inşa etmiş durumda.

Reklam
Reklam

Çin, gelecek 20 yılda her yıl 20 şehir inşa etmeşi planladığını duyururken, Forensic Asia Limited'den uzman Gillem Tulloch, yeni kurulan bölgelerden birini 'gökdelen ormanı' diye niteliyor.


Şehir planlanan nüfusun ancak yüzde 2'sine ulaşabilmiş. Kente yerleşenler şimdiden Ordos'tan çıkmanın yollarını arıyor.



Hırslı müteahhitlerin sözleriyle heyecana kapılan kent yöneticileri Ordos'u Dubai'ye benzetebileceklerini, çorak Moğol bozkırını canlı bir metrolope çevirebileceklerini ummuştu. Kentin Kangbashi Bölgesi denen bu kesimdeki geniş bulvarlarda trafik sorunu yok. Ofis binaları boş duruyor. Yayalarla karşılaşmak şansa kalmış. Lüks villa sitelerinde ise otlar bürümeye başlıyor.


Çin'de şaha kalkan bir ekonomi ve bunun ülke çapında beslediği çılgınca bir inşaat faaliyeti var. Kimileri de ortada spekülatif bir emlak balonu olduğunu ve bunun sonunda patlayacağını söylüyor, kanıt olarak Kangbashi gibi örnekleri gösteriyor. Analistler, Çin'de Ordos'a eklenen alan gibi on küsur hayalet kentin daha olabileceğini düşünüyor...

Reklam
Reklam