Çin'in Uygur bölgesinde İslamcı isyan

Independent Çin'in Batı bölgelerinde giderek artan bir tehlikenin söz konusu olduğunu belirtiyor. Son saldırıları takip eden bir dizi cezalandırıcı önlem çerçevesinde Uygur bölgelerinde sakal, peçe ve hilalli T-shirtler yasaklanmış.

Independent yazarı Kim Sengupta, Çin'in Batı bölgelerindeki İslamcı isyanı değerlendiren yazısında, bölgeye giderek artan bir tehlikenin söz konusu olduğunu belirtiyor.

Yazıya göre, son saldırıları takip eden bir dizi cezalandırıcı önlem çerçevesinde Uygur bölgelerinde sakal, peçe ve hilalli T-shirtler yasaklanmış.

Yazıdan bazı bölümler şöyle:

Uluslararası ilgi, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Asyalı komşuları ile denizlerde gerilim ve iktidardaki Komünist Parti'nin uluslararası entrikaları üzerinde odaklanırken, Pekin ülkenin Batı bölgelerinde pek az bildirilen ama giderek acımasızlaşan bir islamcı ayaklanma ile karşı karşıya.

Reklam
Reklam

Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde olaylardaki ölü sayısı 2013 yılında 130 iken, geçen yıl 400'ün üzerine çıktı. Ayrılıkçılar tarafından hedef gözetmeksizin yapılan saldırıları acımasız cezalandırma girişimleri takip etti.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping "ilk vuruş teröristlere karşı yapılacaktır" dedi. Bunu bir dizi cezalandırıcı önlem takip etti. Sakal, peçe ve hilalli T-shirtler yasaklandı. Öğrencilere Ramazan'da kısıtlamalar getirildi, yer yer oruç tutanlara zorla yemek yedirildi.

Uygurlar arasında hoşnutsuzluğun temel nedenlerinden biri Han kökenli Çinlilerin bölgeye sürekli akını yüzünden değişen demografik denge. En iyi işleri Hanların aldığından şikayet ediyorlar.

Çin'in ayaklanmaya karşı operasyonları bu ülkenin etki ve nüfuzunu göstermiştir. Pekin Afganistan, Tayland, Kamboçya ve Malezya'ya kaçan Uygurları talep etti ve bu talep kabul edildi. Aslında, Afganistan ve Pakistan'daki olayların Şincan üzerinde doğrudan etkisi var. Pekin Uygurların bu iki 'istan' kamplarında eğitim aldığını iddia ediyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: