Çinko Sivilceleri Önlüyor

Hastalığın kol gezdiği kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı çok etkili olan çinko,akneye karşı da çok etkili bir mineral.

Birçok besinde fazlasıyla bulunan çinko minerali bağışıklık sisteminde anahtar rol oynayarak, zinde ve verimli olmanıza neden oluyor. Akyuvarların, antikorların oluşmasında payı olan çinkonun, bağışıklık sistemini virüslerden koruduğu gibi zehirli maddeleri de zehirsiz hale getirmeye yardımcı etkisi bulunuyor.
Çinko eksikliği bağışıklığı zayıflatıyor
Bağışıklık sisteminin düzenli çalışabilmesi için vücutta bol miktarda çinko bulunması gerekiyor. Yaraların iyileşmesi, görme duyusunun güçlenmesi diyabet hastalığı, böbrek hastaları, çinko eksikliği tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çinko eksikliği sizi enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakır. Ayrıca tat ve koku duyularını da zayıflatır. Kırmızı et, karaciğer yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındık bol miktarda çinko içerir.

Reklam
Reklam

Çinkonun faydaları
Hastalığın kol gezdiği kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı çok etkilidir. Çünkü bakterilere ve virüslere karşı savaş açar ve sonuçta bu hastalıklara karşı çok zayıf olan kişilerde bu tehlikeyi azaltır. Akneye karşı da çok etkili bir mineraldir, A vitamininin kimyasal bileşimini harekete geçirir ve mikrop öldürücü etkisi akne sivilcelerinin kaybolmasını sağlar. Fakat çinkonun yararları bununla bitmiyor. Hücre yenilenmesinde payı olduğu için cildi de güzelleştirir. El tırnaklarını sertleştirir ve saçı kuvvetlendirir, nörodermitisi ve uçukları hafifletir. Adet görme ağrılarını hafifletmesini, kısırlığa karşı etkili olmasını da diğer özellikleri arasında sayabiliriz. Ve amalgam gibi ağır metalleri de vücuttan atar.

Ne kadar çinko alınmalı?
Çinkoya olan ihtiyaç bir çok faktöre bağlı. Çocukların ve gençlerin yetişkinlere oranla daha az, hastaların sağlıklı kişilerden daha fazla, stresli tiplerin de sakin kişilere oranla ihtiyaçları daha fazladır. Uzmanlar, yetişkinler için günde 15 mg öneriyor. Çinko kürü yapmak isteyen üç ay boyunca günde 20-30 mg almalıdır. Gebe ve emziren annelerin ihtiyacı biraz daha fazla. Çocuklarda çinko azlığı gelişme ve büyüme bozukluğuna yol açabiliyor.
Çinko azlığının anlaşılması
Özellikle enfeksiyonlara karşı zayıf olma çinko azlığının en önemli belirtisidir. Bunun dışında çocuklarda öğrenme yeteneğinin sınırlı olması, büyümedeki aksaklıklar, saç dökülmesi, kısırlık, soğuk eller ve ayaklar, koklama ve tat alma duygusunun sınırlı olması, tırnaklarda beyaz lekeler de çinko azlığının diğer belirtileri arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Çinko hangi besinde ne kadar bulunuyor? 100 gr için;

  • İstiridye 7 mg
  • Peynir 2-4 mg
  • Sığır eti 5 mg
  • Sütsüz çikolata 2 mg.
  • Kuru fasulye 3 mg
  • Yumurta 1.5 mg
  • Mısır 2.5 mg
  • Brüksel lahanası 1 mg
  • Karides 2.3 mg
  • Brokoli 1 mg