Çinli muhalif Chen Guangcheng kaçtı

Çin'in en tanınmış muhaliflerinden olan ve ev hapsinde tutulan Chen Guangcheng kaçtı. Chen, Çin Başbakanı Wen Jiabao'dan ailesinin güvenliğinin sağlanmasını talep eden bir video klibi yayımladı.

Çin'in en tanınmış muhaliflerinden olan ve ev hapsinde tutulan Chen Guangcheng kaçtı. Chen, Çin Başbakanı Wen Jiabao'ya hitap eden bir video klibi yayımladı.

Chen video klibinde üç talepte bulunuyor. Aile fertlerinin zalimce dövüldüğünü belirten Chen, Başbakan Wen'in bu olayı soruşturmasını istiyor.

ABD'deki bir Çinli muhalefet sitesi tarafından internette yayımlanan videoda, Chen, ayrıca ailesinin güvenliğinin sağlanmasını ve genel anlamda Çin'deki yolsuzlukların üstüne gidilerek zanlıların yasaların gerektirdiği gibi cezalandırılması istiyor.

Reklam
Reklam

Çinli insan hakları savunucuları, Chen'in Pazar günü Şandong vilayetinin Dongşigu kentindeki evinden kaçtığını duyurdular. Chen'in Şandong'dan çıkmış olduğu söyleniyor.

ABD'de yaşayan ve Chen'le yakın temas halinde bulunan bir Çinli muhalif, Chen Guangcheng'in Pekin'e karayoluyla yaklaşık 8 saat uzaklıktaki Şandong vilayetinden ayrıldığını doğruladı.

'Güvende'

Merkezi Texas'ta bulunan ChinaAid derneğinin kurucusu Bob Fu, BBC'ye gönderdiği e-postada, "Chen'in halen Pekin'de, yüzde yüz güvenli bir yerde olduğunu açıklayabilirim. Şimdilik size verebileceğim bilgi bu kadar." dedi.

Chen'in Pekin'deki ABD büyükelçiliğinde bulunduğu yolunda, henüz doğrulanmayan bir haber de dolaşıyor; ancak ABD üyükelçiliğinin bu konuda yorum yapmadığı belirtiliyor.

Chen Guangcheng, 2010'da dört yıllık hapis cezasını tamamlayıp salıverildikten sonra evinde hapsedilmişti.

Çin yetkililer Chen'e yönelik muamele yüzünden uluslararası düzeyde eleştirilere hedef olmuştu. Bir aşamada Chen'in kızı da okula gitmekten menedilmişti. Chen'i evinde ziyaret etmeye çalışan yandaşları dayak yediklerini anlatıyorlar.

Reklam
Reklam

Defalarca Chen'in serbest bırakılması çağrısında bulunmuş olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, gelecek hafta Pekin'i ziyaret edecek.

1971 doğumlu olan Chen Guangcheng, çocuk yaşlarda görme yetisini kaybetmişti.

Çin'de görme özürlülerin üniversiteye gitmesine izin verilmediği için gerçek anlamda hukuk eğitimi almamış olan Chen, Çin'in her aileye tek çocuk kampanyası çerçevesinde kadınların kürtaja veya kısırlaştırılmaya zorlanmasına karşı kampanyalar yürütmüştü.

Toprak anlaşmazlıklarında çiftçilere tavsiyelerde bulunan ve engellilere daha iyi davranılması için kampanyalar yürüten Chen Guangcheng, 2006 yılında trafik akışını engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle hapsedilmişti.