Pekin - Çinlilerin önemli geleneksel bayramlarından biri olan "Ay Bayramı" yarın akşam kutlanacak.
Çince karşılığı "Güz Ortası Bayramı" olan Ay Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay (Tarım) Takvimi'ne göre 8'inci ayın 15'inde kutlanıyor.Ay Bayramı hasat mevsiminin bitişini simgelediğinden, köylüler hasat mevsiminin bitişini içinde tuzlu yumurta sarısı bulunan ay çöreği yiyerek kutluyor. Dolunay ve ayçöreği, Çinlilerin inanışına göre birliğin sembolü olarak kabul ediliyor.
Halen 7 günlük Ulusal Bayram tatilinin sürdüğü Çin'de ay çörekleri günler öncesinden satışa çıktı.Ay Bayramı'nda bütün aile üyelerinin bir araya gelerek yemek yemeleri, Çin'de yıllardır süren bir gelenek. Bu geleneğin doğuşuyla ilgili birçok efsane bulunuyor.
Tarihçilere göre, Ay Bayramı kutlamaları, Moğol istilacılarının kurduğu Yuan Hanedanı'na (1279-1368) karşı başlayan isyanla ortaya çıktı.Zu Yuanzhang ve diğer Han liderleri, isyan için hazırlıklara başlıyor, ancak etrafta muhbirler cirit atıyor. Ay Bayramı öncesi liderler ve aileleri, içlerine gizli mesajlar konulmuş ay çörekleri hazırlıyor ve taraftarlarına dağıtıyor. Ay Bayramı gecesi isyan başlıyor. Bu olay, aynı zamanda Ming Hanedanı'nın (1368-1644) kurulmasına yol açıyor.