Son yıllarda özellikle kadınlarda cinsel istek azalması (cinsel soğukluk), cinsel tiksinti bozukluğu ve uyarılma bozukluğu gibi cinsel sorunlarda bir artış izleniyor. Cinsel sağlık için çok önemli olan bu tür problemlerin zamanında tespit edilerek özel cinsel tedavilerin bir an evvel uygulanması, pek çok problemin önüne geçebilecektir.
Cinsel isteksizlik nedir?
Cinsel istek (arzu), kadınlarda ve erkeklerde partner ile cinsel ilişkiye girme arzusudur. Bu arzuya; cinsel içerikli rüya görme, fantezi kurma, mastürbasyon yapma, erotik içerikli materyallere ilgi duyma da eşlik eder.
Cinsel arzu işitsel, görsel, kokusal, dokunsal ve tatsal algılar sonucunda tetiklenir. Aslında cinsel istek ve arzular, bedeni sağlıklı olan ve herhangi bir hormonal problemi olmayan herkeste bulunur.
Cinsel isteksizlik en az 6 ay süreyle cinsellikle ilgili her türlü aktivite ve düşüncelerden uzak kalma durumudur. Halk arasında
"frijidite" veya "cinsel soğukluk" olarak bilinir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir. Cinsel isteksizlik, vajinismus probleminden farklıdır.
**
**Cinsel isteksizlik nedenleri
**
Cinsel istek sorunu yaşayan ağır gruptaki bazı hastalar tedavilerini reddederek bu sorunlarını ömürleri boyunca yaşayabilirler (birincil cinsel isteksizlik).
Çoğunluğu oluşturan diğer gruptaki hastalar ise önceden cinsel istek hissederken, sorun daha sonradan ortaya çıkmıştır (ikincil cinsel isteksizlik).
Bazen de yalnızca eşe bağlı cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Özellikle gebelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde de sorun sıkça izlenebilir. Yine cinsel istek azlığı kişilerde yoğun iş hayatı, stres, bazı hormonal hastalıklar, yaşanılan ani psikolojik olaylar, geçirilen hastalıklar, ameliyatlar veya kullanılan bazı ilaçlar gibi nedenlere bağlı olarak dönemsel olarak da izlenebilir (durumsal cinsel isteksizlik).
Her 5 kişiden birinde görülür
Cinsel isteksizlik, kadınlarda en sık görülen cinsel sağlık sorunudur. Toplumumuzda kadınların yüzde 20'sinde cinsel isteksizlik sorunun olduğu izlenmekle birlikte, kadınların yaklaşık üçte biri yaşamlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşır. Görülme sıklığı yaş ile birlikte artar.
En çok psikolojik nedenlere bağlı
Frijidite, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Psikolojik nedenler arasında özgüven eksikliği, bedensel takıntılar, özellikle çocuklukta yaşanılan bazı psikolojik travmalar (taciz, tecavüz, ensest, cinsel istismar ve olumsuz ilk cinsel tecrübe gibi), eş ile uyumlu olamama, eşe duyulan güvensizlikler, ilişkisel ve iletişimsel sorunlar, aldatılma, depresyon, içsel bunaltılar, stres ve yorgunluk, cinsel bilgi ve deneyim eksiklikleri bulunur. Katı ahlaki değerler ve tabularla yetiştirilen kişilerde de cinsel arzu duygusu suçluluğa ve zamanla isteksizliğe neden olabilir. Cinsellikten uzun süre uzak kalmak da zaman içinde cinsel dürtüyü bastırabilir.
Sorun çok büyük oranda psikolojik faktörlere bağlı olsa da cinsel isteksizlik problemi bazı hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Bunlar arasında yaşlanma, menopoz şikayetlerinin ağır geçmesi, ilaç kullanımı (özellikle doğum kontrol hapları, antidepresan ve kortizon türevi ilaçlar), kronik madde bağımlılığı (alkol, sigara ve uyuşturucu gibi), böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), kanda prolaktin hormonunun yüksekliği, şeker hastalığı, hipertansiyon, romatizmal hastalıklar, felç, multipl skleroz (MS), parkinson gibi nörolojik hastalıklar bulunur. Cinsel isteksizlik depresyon ve bipolar bozuk gibi psikiyatrik sorunlarda da izlenir.
Cinsel ilişkide ağrı sorunu da cinsel isteksizliğe yol açar
Genital organlardaki iltihaplar, vajinal enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahmin ters dönüklüğü, vulvar vestibulitis (VVS), endometriosis ve önceden geçirilen batın cerrahisi ameliyatlarına bağlı cinsel birlikteliğin ağrılı olması da kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleridir.
Menopozda ortaya çıkan östrojen yetersizliği ve buna bağlı vajinal kuruluk da sebepler arasındadır. Kadınlarda ön sevişme ve uyarılmanın yeterince sağlanamaması da cinsel ilişkide ağrı ve zamanla isteksizlik gelişimine sebep olabilir.