ANKARA (ANKA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “İstismara uğrayan çocukların, ruh sağlığına kavuşması için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuda kaç kurumumuz hizmet vermektedir? İstismara uğrayan kaç çocuğumuz bu hizmetlerden yararlanmıştır? Bu çocukların yaşadıkları incinme nedeniyle ilerleyen yıllarda yaşayabilecekleri sorunlar nasıl takip edilmektedir?” diye sordu.
Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. 2007 yılında, “Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü” nedeniyle, 128 ülkeden 781 örgüt tarafından açıklanan verilerin, her 4 çocuktan 1`inin cinsel istismara maruz kaldığını gösterdiğini belirten Ateş, Türkiye’de ise çocuklara yönelik istismar olaylarının gelenekler, toplumsal baskı gibi nedenlerle saklandığı, buna rağmen eldeki resmi verilerin düşündürücü boyutlarda olduğunu ifade etti. Mayıs 2009 tarihi itibariyle, Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu’nda çocuğa yönelik cinsel istismar ilgili olarak 2 bin 500 adet dosyanın beklediğini, geçen süre içerisinde bu sayının 5 bine ulaştığının iddia edildiğini kaydeden Ateş, “Yapılan açıklamalar 2008 yılında cinsel istismar ve taciz iddiasıyla Adli Tıp Kurumu’na gönderilen çocukların yüzde 30’unun 2-5 yaş, yüzde 40’ının 6-10 yaş ve yüzde 30’unun ise 11-17 yaş grubunda olduğu yönündedir. Çocuk istismarı konusunda kamuoyunun yakından takip ettiği Hüseyin Üzmez davası ve yaşanan olaylar, çocuk istismarı konusunda Adli Tıp Kurumu ve hukuk sistemimizin yetersizliği yönünde ciddi eleştirilere neden olmuştur. Hüseyin Üzmez davasının mağduru, B.Ç.’ye ‘Ruh sağlığı bozulmuştur’ raporu verdikten kısa bir süre sonra istifa eden Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu Başkanı Prof Dr. Mert Savrun’nun yerine ise geçen süreye rağmen henüz asaleten atama yapılamamıştır” dedi. Ateş, Başbakan Erdoğan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
“-Son beş yıl içerisinde çocuk istismarına yönelik olarak açılan dava sayısı nedir? Bunlardan kaçı sonuçlanmıştır? İllere göre dağılımı nedir? Bu tarihler arasında çocuk istismarı nedeniyle kaç kişi mahkum olmuştur?
-Aynı dönem için, açılan bu davalar nedeniyle Adli Tıp Kurumuna gönderilen dosya sayısı nedir? Aralık 2009 tarihi itibariyle bekletilen dosya sayısı nedir? Bu dosyalara hangi tarihlere ilişkindir?
-İstismara uğrayan çocukların, ruh sağlığına kavuşması için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuda kaç kurumumuz hizmet vermektedir? İstismara uğrayan kaç çocuğumuz bu hizmetlerden yararlanmıştır? Bu çocukların yaşadıkları incinme nedeniyle ilerleyen yıllarda yaşayabilecekleri sorunlar nasıl takip edilmektedir?
-Çocuk istismarı ile ilgili yayın yapan internet siteleri izlenmekte midir? Bu kapsamda kaç internet sitesi yasaklanmıştır?
-Hüseyin Üzmez davası çocuk istismarı konusunda hem ceza hukukumuzda hem de Adli Tıp Kurumu’nda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır? Açıklar mısınız?
-Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu Başkanlığı’na neden asaleten atama yapılmamaktadır? Ne zaman yapılacaktır?” (ANKA)