Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her on kadından sekizinin ve her on erkekten yedisinin hayatının belli bir döneminde cinsel sorunlar yaşayabildiğini söyledi.
CİSED Adana Şube Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her on kadından sekizinin ve her on erkekten yedisinin hayatının belli bir döneminde cinsel sorunlar yaşayabildiğini söyleyerek mevcut sorunların hayatı çekilmez bir hale getirdiğini ve çiftin ilişkisini monotonlaştırdığını bunların yanında ilişkilerde sorunlar çıkardığını belirtti. Böyle bir durumda çiftlerin nereye başvurmaları gerektiğini bilmediğinin altını çizen Canatar, cinsel terapi hakkında bilgiler vererek “Bireylerin cinsellik alandaki sorunlarının çözümünü, cinsel ve ruhsal sağlıklarının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, eğitim vermek, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere cinsel terapi diyebiliriz. Diğer bir değişle, cinsel terapiye, zihinsel ve duygusal sorunları olan ve bu sorunlarla baş etme güçlüğü yaşayan kişilere belli bir amaç ve plan doğrultusunda belli teknik ve yöntemlerin uzman kişilerce uygulandığı profesyonel bir yardım hizmeti süreci de diyebiliriz. Ya da cinsel terapi zihinsel ve duygusal sorunları olan kişilerle zihinsel ve duygusal bağlantı kurularak yürütülen tedavi etme bilim ve sanatıdır” dedi.
Canatar, cinsel terapinin, cinsel hayatlarıyla ilgili problem ve endişeleri olan birey ve çiftlere özel danışmanlık hizmeti olduğunu ifade ederek, “Cinsel terapi alan kişilere danışan, cinsel terapi yapan terapistlere ‘cinsel terapist’ denir. Danışanların tamamen yabancı olan biriyle cinsel problemleri ile ilgili konuşması oldukça korkutucu görünebilir. Bu yüzden gelen danışanların işini kolaylaştırmak konusunda cinsel terapistler oldukça iyi eğitim almışlardır” diye konuştu.
CİNSEL TERAPİDE NE YAPILIYOR?
Cinsel terapilerde neler yapıldığını da anlatan Dr.Canatar, "Bir çok insan cinsel terapi esnasında ne yapıldığıyla ilgili endişeler yaşamaktadır. Danışanlar cinsel terapi esnasında kıyafetlerini çıkartmazlar, soyunmazlar, ofiste ilişkiye girmezler ya da bir şey ispat etmek zorunda değillerdir. Terapi odasında yapılan tek şey konuşmaktır. Cinsel terapi aşamasında danışanın veya çiftin yaşantısı, geçmişi, geçmişteki birliktelikleri, genel olarak cinsel hayatı, partneri ile uyumu gibi cinsel sorunlara neden olabilecek alt başlıklar saptanmaya çalışılır” şeklinde konuştu.
Yapılan tıbbi araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, cinsel sorunların en sık görülen nedeni cinsel bilgisizlik olduğu vurgulayan Canatar, “Cinsel terapinin ilk evrelerinde danışanlara cinsel ilişki, cinsellik ve cinsel organlarla ilgili bilgiler verilerek bilişsel yeniden yapılandırma yapılır. İlişkideki mevcut iletişim sorunları çözümlenir ve danışanların ilişkisi flört havasına sokulur. Ardından danışanların sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam sürmelerini engelleyen duygularıyla bağlantıya geçmeleri ve onları söze koymaları sağlanır. Daha sonra ise danışanların önce bireysel olarak kendi vücutlarını tanımalarına, daha sonra çift olarak birbirlerinin vücutlarını tanımalarına yönelik aşk oyunları adında çalışmalar yapılır. Buradaki amaç, cinsellikle ilgili önceden gelen yanlış ve eksik bilgilerin temizlenmesi ve yerine doğru bilgilerin getirilmesidir” şeklinde konuştu. Aşk oyunlarının kişisel farkındalığın, cinsel bilgi ve becerilerin gelişmesine katkıda bulunulduğunu kaydeden Canatar, “Aynı zamanda danışanların bedenlerini duyusal ve cinsel uyaranlara tepki vermek üzere tekrar programlar ve spesifik problemlerle baş etmelerine yardımcı olur" dedi.
Cinsel sorunların çözümünde cinsel terapiste başvurmanın önemine değinen Dr. Canatar, "Cinsel sorunlar kader değildir. Cinsel işlev bozukluklarının yüzde 100’e yakın oranda tedavisi vardır ve kişiye ya da çifte özel cinsel terapidir. Kişiler cinsel hayatlarından memnun değillerse ya da kendi kendine geçmeyen bir probleme sahiplerse cinsel terapi tam da ihtiyaç duydukları bir tedavi olabilir. Çünkü cinsel terapiste başvurmak çözümün yarısıdır" diye belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz