Çipli kartlar geliyor

Yeni yönetim kurulunun belirlenmesinin ardından BKM'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Nazan Somer ile BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, BKM'nin 2005 yılı proje ve hedeflerini anlattı. Bu kapsamda BKM'nin 2005 yılında üzerinde yoğunlaşacağı en önemli proje Çipli Kartlara Geçiş.

Türk kartlı ödeme sisteminde, banka ve kredi kartları kural ve standartlarını geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdüren BKM, son dönemde artan kart sahteciliği ve dolandırıcılığına karşı en güvenilir yöntem olan çipli kredi kartlarına geçiş projesine hız verdi. 1999 yılından itibaren altyapı çalışmaları sürdürülen projenin 2007 yılında sonuçlanması hedefleniyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 2004 sonu itibariyle EMV uyumlu çipe dönüşümün toplam maliyetini 250 milyon dolar olurken, 2007 sonu itibariyle bu rakamın toplam 650 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Europay, MasterCard ve Visa tarafından geliştirilmiş uluslararası sertifikasyon programı EMV kuralları gereği bankalar arasındaki sorumluluk devri EMV uyumlu taraftan EMV uyumsuz tarafa geçti. Bu doğrultuda şu anda toplam kredi kartları içinde yüzde 22 olan EMV uyumlu çipli kartların oranın, 2005 sonunda yüzde 50, 2006 sonunda ise yüzde 90 oranına ulaşması hedefleniyor.

KART SAHTECİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK Dünya'daki kart sahteciliği konusunda bilgi veren BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2004 sonu itibariyle sahteciliğin toplam harcamalar içindeki payının dünya genelinde onbinde 7.3 olduğunu, bu rakamın Avrupa'da onbinde 6.7, Türkiye'de ise onbinde 4 olduğunu belirtti. EMV uyumlu çipli karta geçişle kart sahteciliğinin önüne büyük ölçüde geçilebileceğini vurgulayan Özinal, Ocak 2006 itibariyle başlayacak alışverişlerde şifre uygulaması ile de güvenliğin daha da artacağının altını çizdi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE VE AVRUPA'DA ÇİPLİ KARTLAR 1993 yılı itibariyle çipli karta geçişe başlayan Avrupa ülkelerinde 2004 sonu itibariyle yaklaşık olarak 180 milyon adet çipli kart bulunuyor. Bu sayının 77 milyon adeti 2004 yılında çipli karta geçen İngiltere'de bulunuyor.

İngiltere'de, EMV uyumlu çip kart ve POS ile ilk işlemi Mayıs 2003 de Northampton' da gerçekleştirdi. Northampton' da yaklaşık 6 aylık bir pilot sürecinin ardından 2004 yılının Mart ayında Çipe geçiş dönemi resmi olarak başladı. İngiltere' nin BKM'si olan APACS nezdinde tüm üyelerin katılımı ile yürütülen kampanyada ("Safety In Numbers"), çip ve şifre'nin kart kullanıcılarının yanı sıra kart kabul eden işyerlerinin de hayatına getireceği ilave güvenlik unsurları farklı mecralarla anlatıldı.

ÇİP NEDİR? Kart bilgilerinin manyetik bantın yanı sıra kart üzerinde bulunan ve kopyalamaya karşı güvenlik unsurları artırılmış bir mikroişlemciye yazılmasından oluşan çipli kartlar, özellikle sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı tüketiciyi koruyor.

Reklam
Reklam

Çip'in avantajları Günümüze kadar kullanmakta olduğumuz mevcut çipsiz kartlar, arkalarındaki manyetik şerit üzerinde bulunan bilgilerin okutulması şeklinde bir işleyişe sahiptirler ve bu manyetik şerit üzerinde yer alan bilgiler gelişen teknoloji sayesinde kopyalanabilir hale gelmiştir. Çip, manyetik şerit ile karşılaştırıldığında, kopyalanması çok zor bir yapıya sahiptir. Bu nedenle manyetik şerit kopyalanması nedeni ile oluşan sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarının önemli bir bölümünün önüne çipli kartlar ile geçilecektir.

Ayrıca, çiple birlikte, kaybolan ya da çalınan kartlarımızın başkaları tarafından kullanılmasına imkan vermemek amacı ile - hepimiz cep telefonu kullanıyor olmaktan ötürü çok aşina olduğumuz - bir şifre ya da başka bir deyişle PIN uygulaması da çipli kartlar ile birlikte önümüzdeki dönemde hayatımıza girmiş olacaktır.

Çipli kartların tercih edilmesindeki nedenlerden bir tanesi de, çiplerin minik bir bilgisayar işlevi görebilmeleri, manyetik şerite göre çok daha fazla hafıza kapasitelerine sahip olmaları, ki örnek vermek gerekirse, manyetik şeritin hafıza kapasitesi A4 boyutundaki bir sayfada bulunan bir paragraf kadarken, çipli kartlarda bu kapasite, 15-20 sayfa boyutuna çıkabilmektedir. Bu nedenlerden ötürü çipli kartlar, güvenli bir ödeme aracı olmanın yanı sıra çok farklı alanlarda da kullanılabilmektedir. Bunlardan birkaç örnek vermek gerekirse; kimlik görevi görebilmeleri, toplu taşıma da kullanılabilmeleri, cep telefonlarında ya da kontörlü telefonlarda kullanılabilmeleri ve e-ticarette güvenlik unsuru olarak kullanılabilmeleri sayılabilir.

Reklam
Reklam

ÇİP VE ŞİFRE (PİN) ULUSAL KAMPANYASI BKM'nin çipli kartlara geçiş sürecinde yürüteceği çalışmalar kapsamında, POS teşvik programı, ATM teşvik programı ve çip ve şifre kampanyası bulunuyor.

POS teşvik programı çerçevesinde 2004 sonunda 15 milyon dolar tutarında teşvik dağıtan BKM, ATM teşvik programı kapsamında 2008 yılı Nisan ayı itibariyle 20 milyon dolar teşvik sağlayacak.

2005 yılında başlayıp, 2006 yılını da kapsayacak olan çip ve şifre ulusal kampanyası ise işyerleri ve tüketicileri bilinçlendirmeye yönelik reklam ve eğitim çalışmaları yürütecek.

Ulusal Çip ve Şifre Kampanyası ile ilgili bilgi veren BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal yıl sonuna doğru start verecekleri kampanyada tüketicilere yönelik olarak geniş kapsamlı bir reklam kampanyası başlatacaklarını, bunun yanı sıra afiş ve poster çalışmaları, kredi kartı ekstreleri ve stand çalışmaları ile bilinçlendirme kampanyasını destekleyeceklerini belirtti. İşyerleri için de ayrı bir eğitim ve bilinçlendirme çalışmasının planlandığını vurgulayan Özinal, "İşyerleri için çip ve şifre uygulamasını kapsamlı bir şekilde anlatan kitapçıklar hazırlıyoruz. Ayrıca EMV uyumlu POS kullanım rehberi, işyeri sahibi ve tezgahtarlara yönelik bilgilendirme broşürlerinin dağıtımını da planlıyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

BKM, AVRUPA'NIN EN YÜKSEK KAPASİTELİ TAKAS MERKEZİ

Ticaret bilgi analizi alanında dünya çapında 5000 lider şirkete, gerçekleştirdiği sektör araştırmalarıyla yön gösteren ve sektör analizleri konusunda en güvenilir araştırma şirketi Datamonitor'ün bankacılık sektörüne yönelik 2003 yılı verilerini baz alarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği araştırma sonucunda BKM, Batı Avrupa'da en çok yönlendirme ve takas işlemi gerçekleştiren ve en yüksek kart sayısına sahip kurum olduğu belirlendi. 16 farklı ülkenin merkezlerini kapsayan araştırma sonucunda BKM, 2003 yılında 1.4 milyar işlem adedi ve 59 milyon kart adedi ile Hollanda, İtalya, İspanya Almanya gibi ülkeleri geride bırakarak Avrupa'nın en çok işlem gerçekleştiren merkezi oldu.