Çipli pasaportta bomba iddia!

AKP’ye çipli pasaportların akıbetini soran CHP Konya Milletvekili Atilla Kart yolsuzluk iddialarında bulundu.

Kart, “Aynı konuda farklı tarihlerde iki ayrı ihale yapılmıştır. Bu ihaleler için devlet iki ayrı ödeme yapmış, ancak firmalar işi sonuçlandırmamıştır. Neresinden bakılırsa bakılsın, yolsuzlukların, karanlık ilişkilerin ve suç ilişkilerinin varlığını gösteren bulgular söz konusudur” dedi.

-“YOLSUZLUK VE SUÇ İLİŞKİLERİ VAR”-

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, çipli pasaport ihalelerinde yolsuzluk ve suç ilişkilerinin olduğunu iddia etti. Hükümetin 2004’ten bu yana çipli pasaporta geçmek için 3 kez girişimde bulunduğunu hatırlatan Kart, “Devlet bu konuda gerekli ödenekleri ayırdığı, ihaleleri yaptığı ve keza ödemeleri de yaptığı halde, bu işi neden sonuçlandıramamıştır” diye sordu.

Reklam
Reklam

-“İKİ AYRI ÖDEME YAPILDI”-

Aynı konuda farklı tarihlerde iki ayrı ihalenin yapıldığını, bu ihaleler için devlet tarafından iki ayrı ödemenin yapıldığını ifade eden Kart, şöyle dedi:

“Hazine Müsteşarlığı 27 Eylül 2005 tarihinde çipli pasaport kapağı ihalesini yapmıştır. 10 firmanın katıldığı bu ihale 15 bin 475 bin Avro bedelle Malezya-Iris Technology Berhad firmasında kalmıştır. Ancak bu arada 30 Ocak 2007 tarihinde Emniyet bünyesinde aynı konuda yeni bir ihalenin yapıldığını öğreniyoruz. İhaleyi ilginçtir, yine aralarında Malezya-Iris firmasının da bulunduğu Kunt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortak girişim grubu olarak 10 milyon 500 bin YTL bedel ile kazanmıştır. İhaleyi kazanan bu firmalar haricen aldığımız bilgilere göre bu işi başaramamış, ihale Eylül 2009 tarihinde fesh edilmiştir. Bu aşamadan sonra Başbakan’ın talimatıyla çipli pasaport ihalesinin Emniyet’in üstünde kaldığı, Emniyet’in bu iş için görevlendirildiği anlaşılmaktadır.”

-“YOLSUZLUK VE SUÇ İLİŞKİLERİ VAR”-

Yolsuzluk ve suç ilişkilerin varlığını gösteren bulguların söz konusu olduğunu iddia eden CHP’li Kart, “Birinci ihale firma tarafından sonuçlandırılmadığına göre, 14 milyon 500 bin Avro tutarındaki ihale bedelinin akıbeti nedir? Dışişleri Bakanı ve hükümetin Malezya sevgisi ve ilişkilerinden ve işin ehline verilmemesinden kaynaklanan bir başarısızlık ve acz tablosu söz konusudur” dedi.

Reklam
Reklam

-“FİŞLENMEYE DAYANAK OLUŞTURULMUŞTUR”-

Ulusal güvenlik anlamında bir tehlike ve zafiyetin söz konusu olduğunu öne süren Kart, “Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kişisel verilerin bilgisayarlardan toplandığı, bu kritik bilgilerin yurt dışına çıkarıldığı, Emniyet bünyesindeki birçok kişinin bu uygulamaya karşı çıktığı, ancak başarılı olmadıkları bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına ait kişisel bilgi verileri kayıt dışı bir şekilde belli bir merkezde toplanmıştır. Bir anlamda fişlenmeye dayanak oluşturulmuştur” diye konuştu.

-TACİZ İDDİALARI VE MALEZYA SEVGİSİ-

CHP’li Kart, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkililerinin başta Genel Müdür olmak üzere, ihaleyi alan firmayla ihale öncesi ve sonrası telefonla görüştüğü ve mesajlaştığına yönelik iddiaları hatırlatarak, şöyle dedi:

“Daire Başkanı, Daire Başkan Yardımcısının ihaleye katılan bir firmanın kadın proje müdürü Ö.V’yi 4 ay boyunca SMS’lerle taciz ettikleri ve iş taleplerinde bulundukları, kurum yetkililerinin sıkça Malezya seyahatleri yaptığı bilinmektedir."

Reklam
Reklam