Cirit Atları Diplomalı Nalbantları Uşak'a Çekti

Osmangazi Üniversitesi At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü mezunu iki genç nalbant, Uşak'ta cirit atları üzerinde çalışmaya başladı.

Osmangazi Üniversitesi At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü mezunu iki genç nalbant, Uşak'ta cirit atları üzerinde çalışmaya başladı.

Okulu bitirdikten sonra bir süre İstanbul ve Bursa'da hipodrom ve haralarda çalışan Mehmet Arslan ve Ramazan Sarı yerleştikleri Uşak'ta cirit atlarını nallıyor.

Uşak'ta son iki yıldır nalbantlık yapan Arslan ve Sarı kısa süre içinde işlerini genişleterek Muğla, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir'de at nallamaya başladı.

At çiftlikleri ve haralardakilerin yanı sıra bireysel müşterilerin atlarını da nallayan diplomalı nalbantlar, kısa süre içinde geleneksel yöntemle çalışan nalbantlardan daha fazla tercih edilir hale geldi.

Reklam
Reklam

Genç nalbantlardan Mehmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at nallama işinin incelikleri olduğunu, her atın ayak yapısının farklılık gösterdiğini ve her ata özel nal çakılması gerektiğini vurguladı.

Bir atın yılda en az 4-5 kez nallanması gerektiğini belirten Mehmet Arslan, şöyle konuştu:

"Mahmudiye Meslek Yüksekokulu At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü'nün ikinci mezunlarındanız. Biz 13 kişi mezun olduk ancak diğerleri bu işi yapmadı. Ramazan ile ben okulu bitirdikten sonra bir süre değişik tesislerde nalbantlık yaptık.

Sonra Uşak'ta çok sayıda at olduğunu keşfettik, iki yıl önce Uşak'a geldik. Uşak'ta yaklaşık 800 civarında at var. İlde geleneksel yöntemle çalışan üç nalbant var. İşe başladıktan sonra müşteri ağımız çok genişledi. Şu an 300 müşterimiz var. Yılda ortalama bin 500 civarında at nallıyoruz."

-İnternet üzerinden randevu alıyorlar-

Ramazan Sarı da, atlarını nallatmak isteyen müşterilerin randevu aldığını, bazı müşterilerin internet üzerinden kendilerine ulaştığını belirterek, 8 ilde at nalladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Uşak'ın nalbantlık için çok uygun bir il olduğunu belirten Ramazan Sarı, "Uşak'ta yeterince at var. Ayrıca Ege Bölgesi'ndeki tüm illere ulaşım imkanı var. Bu nedenle Uşak'ı seçtik ve çalışmaya başladık. Amacımız yılda 4 bin at nallamak. Bir atın nallama ücreti 60 lira. İşlerimiz her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Bir atı yaklaşık 40 dakikada nalladıklarını dile getiren Ramazan Sarı şunları söyledi:

"Biz nallanacak atı önce yürütürüz. Atın yürüyüşünü gördükten sonra eski nalları söker tırnak bakımını yaparız. Uzayan tırnağı düzeltir daha sonra ayağa göre nal belirler ve çakarız. Eğer atın ayağına uygun nal çakmazsanız atın ayağı hasar görebilir. Atın tırnak bakımı çok önemlidir. Cirit atlarının sürekli bakımlı olması gerekli. Bu nedenle ciritçiler bizi tercih ediyor."

Sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksek Okulu'nda At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü açılmıştı. At çiftliklerinin arttığı sektörde yetişmiş eleman açığı olduğu ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz