"Ciro hedefi 1 milyar euro"

İSTANBUL (İHA) - Tofaş CEO`su Antonio Bene, 2003 yılında yurtiçi otomotiv pazarında yüzde 16 gibi bir pazar payı almayı düşündüklerini belirterek, gelinen noktada üretimin yüzde 85'ini ihraç ettiklerini söyledi.

Tofaş'ın bu yıl gerçekleştirdiği faaliyetler ve 2003 yılı hedefleriyle ilgili bir basın toplantısında konuşan Bene, Koç Holding`in amiral gemisi Tofaş'ın geçen günlerde 2. zafer yılını kutladığı Doblo ile sektörün küresel oyuncusu olduğunu belirtti. Bene, "Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 54 ülkeye ihraç ettiğimiz dünya vatandaşı Fiat Doblo, iki yıla sığdırdığı başarı grafiğiyle daha uzun yıllar Tofaş'a ve Türkiye'ye değer katmaya devam edecek. Ocak ayı başında 200 bininci Doblo'yu üretmiş olacağız. Kalitemizi, işçiliğimizi, teknolojimizi ve kapasitemizi Fiat Doblo ile ispat ettik. Devreye alındığının daha birinci yılında 100 binli üretim değerlerine ulaşan Doblo, başta umudumuz iken şimdi gururumuz oldu" dedi.

Reklam
Reklam

"YENİ BİR MODEL İÇİN ŞANSLIYIZ" Fiat'ın diğer üretim merkezlerine göre bizim önemli bir maliyet avantajı ve kullanmadığı üretim kapasitesi mevcut olduğunu belirten Bene, Tofaş'ın yeni bir modelin üretimi için oldukça şanslı olduğunu kaydetti. Tofaş CEO'su Antonio Bene, soruları cevaplarken de bu yıl 1 milyar Euro civarında bir ciro ve 700 milyon Euro'luk ihracat beklediklerini duyurdu. Bu ihracat rakamının gelecek yıl artması için planlar yaptıklarını da vurgulayan Bene, Almanya, Portekiz, Macaristan gibi ülkelerde Tofaş'ta üretilen araçların satışlarının artırılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

"2003 YILINDA YÜZDE 50'LİK ARTIŞ BEKLİYORUZ" Tofaş CEO'su Antonio Bene, 2003 yılında otomotiv pazarında yüzde 50'lik bir artış beklediklerini kaydetti. Gelecek yıl otomotiv pazarının istikrarlı ekonomik ve politik ortam sayesinde gelişen kredi pazarı ve artan tüketici güveniyle tekrar büyümeye başlamasını beklediklerini anlatan Bene, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"İç piyasada otomotiv satışlarındaki toparlanmanın ertelenmiş talep nedeniyle istikrarlı bir artış şeklinde ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Temel senaryomuzda, otomobil ve ticari araç satışlarının 2001 yılındaki seviyeye ulaşmasını ve sırasıyla otomobilde 125 bin, hafif ticari araçta ise 65 bine çıkmasını beklemekteyiz. Bu aşağı yukarı yüzde 50'lik bir artış demektir. Ancak bu artış gerçekleşse dahi satışların hala otomobilde 1988, hafif ticari araçta ise 1993 yılları seviyesinde ve düşük bir noktada olduğunu belirtmek gerekir."

VERGİ ORANLARI Uygulanan vergi oranlarının Avrupa Birliği standartlarına geri çekilmesinin, talepte ciddi ve kalıcı bir büyüme sağlayacağını belirten Bene, "Bu büyüme istihdamı artıracak, yan sanayi ve otomotive bağlı diğer sektörleri canlandıracak ve reel olarak devletin vergi gelirlerini yükseltecektir. Hükümetin üzerinde durması gereken diğer bir proje de İtalya, İspanya ve Fransa`da başarıyla uygulanan 15 yaşın üstündeki otoların bir teşvik sistemiyle piyasadan çekilmesidir. Bu projeyle hem pazarı canlandırmak mümkün olacak, hem de çevre kirliliği problemini azaltmış olacağız. Atılım yılında yenilediği modelleriyle Tofaş'ın böyle bir canlanmaya hazır" dedi.

Reklam
Reklam

"İYİ BİR BAŞLANGIÇ" TofaŞ'ın satışta uyguladığı finansal çözümler ve satış kampanyalarından örnekler veren Bene, "Hem yılı lider olarak noktalamak, hem de 2003 yılına iyi bir başlangıç yapmak arzusundayız" diye konuştu. Tofaş'ın sanayi faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal sorumluluk anlayışı çerçevesindeki projeleri hakkında bilgi veren Antonio Bene, "Biz Tofaş olarak Formula 1 organizasyonunun mükemmel biçimde gerçekleştirilmesi için üzerimize düşenleri yapmaya hazırız" diye konuştu. Yıl içinde yeni modeller olarak Palio, Palio Sporting, Palio Weekend, Albea, Marea, Ducato ile Doblo JTD ve Alfa 147`yi lanse ettiklerini hatırlatan Antonio Bene, yeni yılın ilk çeyreğinde piyasaya sunacakları Fia tStilo ile C segmentinde de söz sahibi olmayı amaçladıklarını açıkladı.

"AB'NİN TARİH VERMESİ" Soruları da cevaplayan Bene, Fiat'ın yeniden yapılanmasının Tofaş'a ne gibi etkisi olacağının sorulması üzerine, bu yeniden yapılanmanın birkaç ay içinde sonuçlanacağını tahmin ettiğini belirtti. Kopenhag zirvesinde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi halinde sektörün bundan nasıl etkileneceğine ilişkin soru üzerine Bene, "Türkiye`ye tarih verileceğini ümit ediyoruz. İtalyan bunu destekleyen ülkelerin başında geliyor. Otomotivde müşterinin dikkat ettiği en önemli unsur malın kalitesi. Türkiye'ye tarih verilmesi, otomotiv sektöründe çok büyük önemi olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bene, Irak'a yönelik muhtemel bir operasyonun etkilerine ilişkin soru üzerine de, "Irak savaşı olumlu olmayacaktır. Ümidimiz bunun vuku bulmamasıdır. Bizim ihracat programımız bu durumda azalmış olacaktır" ifadelerini kullandı.