Civanperçemi: Faydaları nelerdir?

Genellikle kurak bölgelerde yetişme imkanı bulan civanperçemi, bembeyaz renkli çiçekleri ile bilinen şifalı bir bitkidir.

Yaklaşık olarak 40 farklı türe sahip olan bu bitki, barsamotu ve marsamotu gibi farklı isimlerle de nitelendirilir. İçeriğinde vücut üzerinde farklı faydalar sağlayan cineol, limonen ve bernoel gibi bazı uçucu maddeler barındırır. Yaprakları ise genellikle tüylü dokusu ile dikkat çeker.

Civanperçeminin Faydaları

Günümüzde alternatif tıp alanında sıkça kullanılan civanperçemi, adeta her derde deva olan doğal bir kaynaktır. Hem açan çiçekleri hem de yaprakları kullanıma uygundur. Ancak tam anlamıyla fayda elde edebilmek için bitkinin toplanma süresine de dikkat etmek gerekir. Öğle saatleri, civanperçemi faydaları için en uygun zaman dilimidir. Bu nedenle bu süre zarfında toplamaya özen gösterilmelidir.

Reklam
Reklam

1. Antiseptik bir özellik taşır

Vücuttaki açık yaralara karşı civanperçemi mucizesinden faydalanılabilir. Civanperçeminin içerisinde yer alan şifalı maddeler, yaraya virüs bulaşmasını engelleyerek yaraların daha kolay iyileşmesine zemin hazırlar. Ayrıca ani ev kazalarında ortaya çıkabilecek kanamaları durdurucu özelliğe sahiptir. Çeşitli yöntemlerle hazırlanan civanperçemi yağı ise yanıkların iyileşmesine imkan verir.

2. Sindirim sistemini rahatlatır

Civanperçeminin çay olarak tüketilmesi bağırsak ve mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. Dışkılamayı hızlandırır ve hazımsızlık problemlerinin ortadan kalkmasını destekler. İshal, kramp ve gaz sıkışması gibi çeşitli sindirim hastalıklarına karşı da düzenli olarak civanperçemi tüketmek fayda sağlar. Ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür. Yemeklerden sonra idrar şikayeti yaşayanlar, 1 bardak civanperçemi çayı sayesinde bu probleminden kolayca kurtulabilirler.

3. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir

Kış aylarında sıklıkla rastlanan grip, boğaz ağrısı ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının ortadan kalkmasında oldukça faydalıdır. Bir yandan öksürük sorununun azaltılmasını sağlarken diğer yandan da boğaz enfeksiyonlarını önler. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda, özellikle kuru öksürük sorunu yaşayan hastaların şikayetlerini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca sinüsü olan kişiler de rahatlıkla çayını tüketebilirler.

Reklam
Reklam

4. İltihap problemlerinin giderilmesi sağlar

Civanperçeminin alternatif tıp alanındaki en yaygın kullanımı iltihap probleminin giderilmesi üzerinedir. Genellikle Avrupa ve Asya ülkelerinde bu amaçla tercih edilir. İltihap kurutucu özelliğine ise içeriğinde yer alan seskiterpen ve flavonoidler sayesinde sahiptir. Özellikle kadın yumurtalıklarında rastlanan iltihaplanmaların ve ağrı şikayetlerinin önlenmesine yardımcı olur.

5. Adet gecikmelerini ortadan kaldırır

Kadınların dönem dönem başına gelen adet gecikmesi şikayetlerinde de son derece etkilidir. Hemen akıllara civanperçemi adeti kaç günde getirir? sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabı kadınların adet döngüsüne göre değişiklik gösterir. Ancak normal menstrual döngüde olması gereken 28. günlük süreçte adetin gelmesine yardım edecektir. Çünkü civanperçemi adet dönemlerini düzene koyarak kanamaların normal süresinde gelmesine imkan tanır. Civanperçemi adet söktürücü özelliğinin yanı sıra anormal vajinal kanamaların ortadan kalkmasına da yardımcı olur. Ayrıca ağrılı adet gören veya kahverengi akıntı şikayeti yaşayan kadınlar için de oldukça yararlıdır.

Reklam
Reklam

6. Hemoroid oluşumlarına karşı etkileyici çözüm sunar

Civanperçemi, halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid hastalığının iyileşmesine ve ağrıların hafiflemesine katkı sağlar. Bunun için bitkinin özellikle taze çiçeklerinin merhem haline getirilerek ağrılı bölgeye düzenli olarak koyulması gerekir. Hemoroid tedavisi için yapraklarının kullanılması her zaman daha faydalıdır. Taze yaprakları, sıkma tekniği ile işlenir ve tülbent yardımıyla basurun olduğu makat bölgesine koyulur. Bu pansuman işlemi günde 2 veya 3 kez tekrar edilebilir.

7. Baş ağrılarının iyileşmesini kolaylaştırır

Aktarlardan kolay temin edilebilecek civanperçemi, sıcak çay halinde tüketildiğinde baş ağrısı ve migren şikayetlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Hava değişimlerinde aniden gelen şiddetli migren ağrısı şikayetleri, 1 bardak civanperçemi çayı sayesinde azaltılabilir. Ayrıca baş bölgesindeki kan basıncının artışına bağlı olarak meydana gelen baş dönmesi, göz ağrısı ve bulantı sorunlarını da hafifletir.

8. Yüksek tansiyon hastalarının kan basıncını dengeler

Çağın en kronik hastalıkları arasında gelen yüksek tansiyon, 1 fincan civanperçemi çayı ile kontrol altına alınabilir. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda, kan akışını dengeler ve tansiyonun dengesiz yükselmesine engel olur. Ayrıca kalp damar rahatsızlığı yaşan kişiler için de son derece etkili bir bitkidir. Düzensiz olarak atan kalp atışlarını dengeler ve gerginlik şikayetlerini ortadan kaldırır.

Reklam
Reklam

9. Pürüzsüz bir cilt meydana çıkarır

Civanperçemi cilde faydaları ile bilinen şifa dolu bir bitkidir. Sivilce izi, çöküntü, akne veya alerji gibi birtakım cilt problemlerinden yakınan kişiler, bu sağlıklı bitkiden rahatlıkla yararlanabilirler. Cilt kurumalarına ve çatlama şikayetlerine karşı da büyük bir fayda sağlar. Cildi yumuşatarak ihtiyaç duyduğu neme kavuşturur. Cilt problemlerini ortadan kaldırarak pürüzsüz bir yüze sahip olmayı mümkün kılar.

10. Zayıflamaya destek olur

Kilo sorunu olan kişilerin bu bitki ile ilgili en merak ettiği konulardan birisi de kuşkusuz civanperçemi zayıflatır mı? sorusudur. Diğer sağlıklı bitkilerin düzenli alımlarında zayıflamak mümkün olduğu gibi bu şifalı bitki sayesinde de kilo yakımı son derece mümkündür. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına olanak tanır.

Civanperçemi Nasıl Kullanılır?

40 farklı türü bulunan civanperçemi bitkisinin 3 farklı kullanımı bulunur. Sağlık probleminin durumuna göre çayı demlenerek içilebilir, yapraklarından merhem yapılabilir veya oturma banyosu olarak tercih edilebilir. En yaygın kullanımı ise çay olarak demlenmesidir. Çay yapmak için ihtiyaç oranındaki civanperçemi bitkisi sıcak su içerisinde demlenmeye bırakılır ve 10 dakika sonra süzülerek içime hazır hale gelir.

Reklam
Reklam

Civanperçemini merhem haline getirmek için öncelikli ihtiyaçlar; tereyağı ve tavadır. 100 gram tereyağı tava içerisinde eritilir ve ardından civanperçemi bitkisi tavaya eklenir. Daha sonra bu karışım 1 gün boyun kapalı ve serin bir ortamda bekletilir. Kullanılmadan önce tekrar ısıtılarak tülbentten geçirilir. Bu aşamadan sonra merhem kullanıma hazır hale gelir. Şayet o an kullanılmayacaksa, muhafaza edilmek üzere kapalı bir kap içerisine alınır.

Bir diğer kullanım şekli ise oturma banyosudur. Civanperçemi oturma banyosu, özellikle vajinal iltihap ve miyom gibi vajinal hastalıkları bulunan kadınlar tarafından uygulanabilir. Yapımı oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. İnce hale getirilmiş olan civanperçemi bitkisi, 1 gün öncesinden soğuk suya alınır. Kullanılmadan önce sıcak süre bir süre ısıtılır ve banyoda durulanma suyunun içerisine eklenir. Etkili olabilmesi için bu kürle karıştırılan suyun içerisinde bir süre zaman geçirilmesi gerekir.

Civanperçeminin Zararları

  • Normalin üzerinde tüketen kişiler kalp ritim bozuklukları gibi civanperçemi zararları ile karşı karşıya kalabilirler.
  • Gebelikte ve emzirme döneminde fazla tüketililmesi durumunda civanperçeminin yan etkileri hissedilebilir.
  • Cildi hassas olan kişilerde ajerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Bazı kişilerin sindirim sisteminde ters tepki oluşturarak hasımsızlığa ve ishale neden olabilir.
Reklam
Reklam