Çizgi film ustasından animasyon dersi

BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Gezici Film Festivali kapsamında, dünya çizgi film dünyasının önde gelen isimlerinden olan Hiroshima Canlandırma Film Festivali Başkanı Sayoko Kinoshita, BTSO İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilere animasyon dersi verdi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde 2 gündür meraklılarına uygulamalı çizgi film sanatını en ince ayrıntılarına kadar anlatan Kinoshita, bugün de Kükürtlü'deki BTSO İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilere animasyon konusunda uygulamalı dersler verdi. Son dönemlerde çıkan ve büyük küçük herkes tarafından beğeniyle izlenen Aslan Kral, Shrek, Buz Dağı ile Garfield gibi animasyon filmlerinin nasıl yapıldığı konusunda öğrencileri bilgilendiren Kinoshita, çocukların kısa sürede gösterdiği marifetler karşısında şaşırdı.

Reklam
Reklam

Türkiye'ye 3. kez geldiğini ve Türk insanın çizim konusunda yetenekli olduğunu gözlemlediğini belirten Kinoshita, "Yakın gelecekte filmlerin birçoğu animasyonla yapılacak. Çünkü insan unsuru ile yapılamayan ve hayal ötesi birçok iş animasyonla gerçekleştirilebiliyor. Gelişen teknoloji ve sınırsız hayal gücü sayesinde ortaya daha komplike yapımlar çıkıyor. Üstelik maliyetti de normal film çekiminden daha hesaplı. Animasyon işi yakın zamanda dünyada geleceğin en gözde mesleklerinden biri olacak. Benim ülkemde bu iş uzun yıllardır yapılıyor ve şu anda en büyük kazancın sağladığı bir sektör haline geldi" dedi.

Öğrenciler, Kinoshita'nın verdiği dersten sonra kendi çizdikleri karakterleri dijital kamera ile çekerek, film haline getirdi. 8. sınıf öğrencisi Eda Yılmaz, Kinoshita'nın bu konuda çok uzman olduğunu ilk derste anladıklarını belirterek, "Bize bir gün boyunca verdiği derste basit bir çizgi film yapımını öğrendik. Ancak bu işin sanıldığından daha çok zor olduğunu gördüm. İzlediğimiz 1 saatlik film için milyonlarca resim çiziliyor. Bundan sonra izleyeceğim animasyon filmlere bu gözle bakacağım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kinoshita, öğrencilerden meraklı olanların isimlerini alarak, onlara animasyon filminin nasıl yapılacağı konusunda bilgiler yer alan internet sitelerinin adreslerini de verdi.