Çizgi Roman Dünyasının BÖRPLİ'yi Aratmayan 7 Saçmalar Saçması Akrostişi

İnternette bir orman yangını gibi yayılan o meşhur videodaki, o meşhur kısaltmaya bakıp "lan ne saçma iş?" demiş olabilirsiniz. Emin olun, çizgi roman okurları asırlardır diyor!

S.H.I.E.L.D.

Açılımı: Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logicstics Division

Türkçesi: Stratejik Anavatan Müdahale, Uygulama ve Lojistik Bölümü

Neden Saçma: Ya bakın, buradaki denklemden “Homeland” kelimesini çıkartsanız, bir tutam mantık kazanıyorsunuz. Ama işte o zaman da “SHIELD”, yani kalkan kelimesine ulaşamıyorsunuz, Marvel da onu istememiş belli ki. Oraya gururla anavatan kelimesini sıkıştırmış, sıkıştırmış ki siz okuyucu olarak düşünün durun: Aga bu müdahale ve uygulama anavatana mı yapılıyor, anavatana niye yapılıyor, sen zaten süper kahraman toplayan bir kurum değil misin; anavatanla ne işin var? Allah Allah?

Reklam
Reklam

S.W.O.R.D.

Açılımı: Sentient World Observation and Response Department

Türkçesi: Duyarlı Dünya Gözlem ve Tepki Departmanı

Neden Saçma: Dünya’lar duyarlı olmaz. Bu kadar basit. S.W.O.R.D. Marvel evreninde SHIELD’ın yaptığını kozmik taraf için yapan bir kurum. Yani aslında “gözlem ve tepki” verdiği şey, duyarlı dünyalar değil, duyarlı türler. Buradaki “sentient” kelimesi bilinç kazanmış anlamında kullanıldığı zaman, farklı ırk ve türler için anlamlı bir kelime. Ama bu şekilde araya sıkıştırıdığında, “Beyler, Mars konuşmaya başladı!” gibi bir kurum izlenimi veriyor. Olmuyor. S.T.R.I.K.E.

Açılımı: Special Tactical Reserve for International Key Emergencies

Türkçesi: Uluslararası Kilit Acil Durumlar İçin Özel Taktiksel Rezerv

Neden Saçma: Adım adım gidelim. Bir kere, öncelikle, bu kurum masa başında oturup bir mevzu geliştiğinde bakıp “Yok abi, kilit değil bu, boş ver” diye üşenebiliyor mu mesela? Kilit Acil Durumlar nedir? İkincisi, “rezerv” kelimesi, askeri bir tabirdir, savaşa ilk olarak sokulmayan birliklere verilir. Yalnız işte bu STRIKE birimi, hem her savaşa ilk sokuluyor, hem de zaten kilit acil durum falan aranmıyor. Dolayısıyla isminin hakkını vermek falan gibi bir durumu yok M.O.D.O.K.

Açılımı: Mechanized Organism Designed Only for Killing

Reklam
Reklam

Türkçesi: Sadece Öldürmek için Tasarlanmış Mekanize Organizma

Neden Saçma: MODOK, listemizde bir kurum kısaltması olmayan tek şey. Kendisi baya Marvel’ın -bana soracak olursanız- en utanç verici karakterlerinden birinin ismi. Bence bu utanç vericiliğin içerisinde karakterin tipi ve genel olarak bir çizgi filmden fırlamış kötücüllüğü büyük yer kaplıyor ama, ismini de yabana atamayız. Bakın, “sadece öldürmek için” denmiş. Ah canım. Kafanızda yanlış fikirler oluşmasın yani, sonra alıp pikniğe falan götürmeye çalışırsınız, olmaz. L.E.G.I.O.N.

Açılımı: Licensed Extra-Governmental Interstellar Operatives Network

Türkçesi: Lisanslı Hükümetler-Üstü Yıldızlararası Ajanlar Ağı

Neden Saçma: Bundan sonra her kurum bence LEGION Mantığıyla adlandırılsın. Gerçekten. Mesela Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün adını “Lisanslı 14’ü Türkiyeli 14’ü Yabancı Futbolcular Ağı” olarak değiştirelim, ya da TBMM’nin adı da ivedilikle “Hükümete Bağlı Yeminli Popüler Oyla Gelmiş Vekiller Ağı” olarak yeniden konulsun. Her şey bu kadar sarih ve açıklayıcı olursa bence ilerleyen nesiller Milli Güvenlik dersinde daha rahat ederler. R.E.B.E.L.S.

Açılımı: Revolutionary Elite Brigade to Eradicate L.E.G.I.O.N. Supremacy

Reklam
Reklam

Türkçesi: L.E.G.I.O.N. Üstünlüğünü Yok Etmek Amaçlı Devrimci Elit Tugay

Neden Saçma: … Ya kardeşim siz manyak mısınız? Böyle saçma sapan bir isim mi olur? Neden? Niye? Ya yaptığınız şey zaten “İsyancılık”. Size zaten “İsyancılar” diyecekler. Bütün varoluş amacınız o. Bunu niye harf harf bölmüşsün, saçma sapan bir şeye getirmişsin. İsyancısın kardeşim sen. Yani SHIELD gibi manalı olduğu iddia edilen bir kelimeye de varmıyorsun ki? Bütük kısaltma kelimelerin zaten İSYANCILAR kelimesine işaret ediyor! Allah Allah, nedir bu kasma yani, sebep niye? A.P.E.S.

Açılımı: All Purpose Enforcement Squad

Türkçesi: Her İşe Yarayan Uygulama Ekibi

Neden Saçma: Önümüzdeki Noel…. Bir Ekip…. Her Türlü İş…. Uygulama… Bu Filmi Kaçırmak İstemeyeceksiniz… MAYMUNLAR… Sinemalarda