Cizre’de Eğitim Kurumlarına Yapılan Saldırıya Bitlis’ten De Tepki Geldi

Bitlis’te sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, çözüm sürecinin gündemde olduğu bu günlerde Şırnak’ın Cizre...

Bitlis’te sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, çözüm sürecinin gündemde olduğu bu günlerde Şırnak’ın Cizre ilçesinde eğitim kurumlarına yapılan saldırıyı kınadı.

Çözüm sürecinin başarılı şekilde devam ettiğini ve bu sürecin sonlanmasıyla ülkedeki kardeşliğin yeniden yeşereceğini belirten STK temsilcileri ve kanaat önderleri, bu süreçte yapılan saldırıların süreci baltalama amaçlı olduğunu ve toplumu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Bir toplumun kaderini eğitim yuvalarının belirlediğini belirten Nakşibendi Şeyhi Muhammed Ziyaeddin'in torunu Kanaat Önderi Şeyh Abdülkerim Çevik, “Eğer bir toplumda eğitim yok ise o toplum yok demektir. Eğitim yuvalarımıza sahip çıkalım. Eğer bir eğitim yuvamızın tahrip edilmesine müsaade edersek, kendimize zarar vermiş oluruz. Şu bir gerçektir ki barış sürecinde bazı sıkıntıların doğacağı zaten herkes için malumdur. Bu yapılan saldırıda provokasyondur. Buna karşı dikkatli olmak gerekir. Toplumun bu konuda hassasiyetli olması gerekir. Dolayısıyla bunlar zaten tahmin ediliyordu. Ama ben o insanlara hitaben şunu diyorum. Eğer siz memleketinizi, şehrinizi, köyünüzü seviyorsanız, eğitim kurumlarına destek vermeniz gerekiyor. Onları yok ederek kendinizi yok etmeye çalışıyorsunuz, bu o demektir. Başka bir şey değil.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Barış ve çözüm sürecinin gündemde olduğu bir günde eğitim kurumlarına yapılan saldırıları kınadıklarını belirten Kanaat Önderi Şeyh Fakirullah Erkoç ise “Eğitim kurumlarında okuyanların çoğunluğu fakir insanlardır. Fakir fukara ailelerin çocuklarıdır. Bunlardan ne istiyorsunuz? Bu çocukları okutup da onların istikballerini kazandırmaya çalışan kurum ve kuruluşlara teşekkür borçluyuz. Buna rağmen kalkıp ta bu gençlerin okumalarını, istikballerini engelleyip de onları cehalet içinde bırakmak, engellemeye çalışmak, bu millete büyük bir ihanettir. Biz bunu kınıyoruz.” diye konuştu.

Kanaat Önderi Nizamettin Yakışır da, “Olumlu şeyler olduğu zaman, şer güçleri bu olumlu adımları baltalamak için uğraş gösteriyorlar. İnşallah bunlar galip gelmeyecek, galip gelen insanlarımız olacak. Galip gelen halkımız olacaktır.” dedi.

Tatvanlı esnaflardan Hacı Hakim Güzeluçar ise eğitim yuvalarının önemine değinerek, “Eğitim yuvaları insanların tahsil yaptığı, beyinlerini geliştirdiği, memlekete katkı sağladığı yerlerdir. Bu yuvaların bombalanması kimseye katkı sağlamaz, aksine tüm toplum zarar verir. Herkes kardeşçe yaşasın, birlikte yaşasın, memleketin güzelliği için yaşasın biz bu kardeşliği istiyoruz. Bu memlekette kim bu güzelliğe katkı yaparsa büyük küçük hepsine dua ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Güroymak Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil İlk, “Cizre de okula yapılan saldırı şiddetle kınıyoruz. Bu tür provakatif eylemler barış sürecini de baltalamak isteyenlerin amacıdır. Buna da kimsenin kanmaması gerekir. Daha sağduyulu davranmamız gerekir. Herkesin bu süreçte ılımlı olması gerekir. Şimdi savaşın hiç kimseye kazancı yoktur. Ayrıca saldırıların bölgemizdeki eğitim seviyesinin yükselmesini istemeyen çevrelerce yapıldığına eminiz. Burada karşı hep beraber, tavır koymamız gerekir, tepki göstermemiz gerekir. Yapılan saldırıları bir kez daha kınıyoruz.” diye konuştu.

Memur-Sen Bitlis Şube Başkanı İsmet Alca şunları söyledi: “Yapılan saldırılar tüm insanlığa yapılmıştır bu yüzden saldırıları şiddetle kınıyoruz. Okul yakmakla ya da molotof atmakla bir yere varılamayacağı aşikardır. Bu yüzden güzel günlerin, barış günlerinin ve kardeşlik günlerinin gündemde olduğu bu günlerde sürece destek olalım, sürecin önünü tıkamayalım. Yapılan saldırılar süreci baltalama amaçlıdır. Bu yüzden temkinli davranmak gerekmektedir.”

Reklam
Reklam

Türkiye Muay Thai Federasyonu As Başkanı M. Salih Aygün ise barış seslerinin yankılandığı bu günlerde barışa ses verilmesi gerektiğini söyledi.

Hiç kimsenin bir birinden üstün olmadığını bu yüzden kimsenin kimseden yaşam hakkını almaya da hakkı bulunmayacağını ifade eden Aygün, “Gün birlik ve beraberlik günüdür. Gün kardeşlik tohumlarının ekileceğini gündür. Bu yüzden bu süreçte her zamankinden daha akli selim davranmak gerekiyor. Yapılan saldırılar karanlık odakların süreci sabote etmeye yönelik girişimleridir. Akli selim davranmalıyız. Bu tür oyunlara gelmemeliyiz. Çok hassa bir süreçten geçiyoruz. Kamu kurumları STK’lar ve vatandaşlar olarak bu tür provokasyonlara karşı uyanık olmalı üzerimize düşeni yapmalıyız. Geleceğimizin ışığı olan gençlere karşı yapılan eylemi her ne sebeple olursa olsun kim yaparsa yapsın lanetliyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: