ÇKA Genel Sekreteri Şarbak: Mobilya Sektöründe Önemli Düzenlemeler Yapılmalı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, mobilya sektörünün durumunu dikkatle gözden geçirerek bir...

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, mobilya sektörünün durumunu dikkatle gözden geçirerek bir strateji çerçevesinde çeşitli düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi. Şarbak, kalkınmayı gerektiren her hususta mali ve teknik destek verdiklerini belirterek mobilya sektörüne de; tanıtım, markalaşma, planlama gibi konularda desteklerinin olacağını aktardı.

ÇKA Genel Sekreteri Şarbak, Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı öncülüğünde bir araya gelen mobilya sektör mensuplarının konuğu oldu. Adana İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili Remzi Özdoğan ve KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürü Hamit Sucu’nun da katıldığı toplantıda Adana’da faaliyet gösteren mobilyacıların beklenti ve taleplerini dinleyen Şarbak, sektöre ne gibi katkılar konulabileceğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Reklam
Reklam

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şarbak, “ÇKA olarak kalkınmayı gerektiren her hususta mali ve teknik desteğimiz söz konusu. Mobilya sektöründe de; tanıtım, markalaşma, planlama gibi konularda size destek oluruz. Çalışma programımız doğrultusunda, mobilya sektörüyle ilgili bir sektör analizi yaptırmayı düşünüyoruz. Adana’da bu sektörde sorun, eksikler nelerdir, bu sorunların çözümüne yönelik neler yapılabilir; bunları araştıracağız. Önümüzdeki dönemde üzerinde çalışacağız” dedi.

'SEKTÖR GELİŞSİN, MARKALAŞSIN VE DAHA İYİ PAZARLAMA YAPSIN İSTERİZ'

Zekeriya Şarbak, "Siz kararlı olduğunuz zaman beni, KOSGEB’i, hükümeti, belediyeyi harekete geçirirsiniz." diyen Şarbak, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: "Öncelikle siz eksiklerinizi ortaya koymalısınız. Demonte mobilyacılıkla rekabet edebilmeniz için yapmanız gerekenler var. Bunların başında tasarım ve pazarlama geliyor. Hepsinin bir strateji çerçevesinde yapılması gerek. Biz sadece buna katkı koyabiliriz ve kolaylaştırıcı rol oynayabiliriz. Önümüzdeki dönemde mobilyacılık sektörüne yönelik bir sektör analizi üzerinde çalışmayı planlıyoruz. Sektör analizinden sonra da mobilyacıların, ufkunu genişletecek şekilde bir ‘yapılacaklar listesi’ oluşturması gerekiyor. Büyümek; piyasalara açılmak, kurumsallaşmak için mimarlarla çalışmak da önemli. Biz istiyoruz ki, mobilya sektörü gömlek değiştirsin; daha iyi organizasyon, daha iyi pazarlama yapsın, markalaşsın ve birleşmeler olsun."

Reklam
Reklam

'ÜYELERİMİZ İÇİN TASARIM CİDDİ EKSİKLİK'

Toplantıda Adana’da mobilya sektörünün durumu hakkında bilgi veren Başkan Yalçın Avcı, kentin küçük ölçekli esnafın yoğun olduğu bir yapı sergilediğini aktardı. Adana’nın bu alanda sanatçıların da yoğun olduğunu ifade eden Avcı, sektörün tasarım ve markalaşma konusunda desteğe ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. Sektörde stratejik bir plan hazırlanıp üyelerin de buna göre gelişmesi gerektiğini söyleyen Avcı, “Üyelerimiz tasarımı çok iyi yapamıyor, mimarlarla işbirliği kuramıyor. Bu, bizim ciddi bir eksikliğimiz. Bununla birlikte üyelerimize Ar-Ge konusunda hizmet verecek bir organizasyonun kurulması gerekiyor. Üyelerin tanıtımını sağlamak için bir katalog desteği almamız lazım. Fuarlarda hem tanıtım hem de satışların daha kolay olacağına inanıyoruz. Bu nedenle, fuarın genişletilmesi ve gelişmesi gerekiyor. Aynı zamanda potansiyelimizi öne çıkarmak için kümelenmenin şart olduğunu düşünüyoruz. Aksi takdirde alım heyetleri geldiğinde de zorlanıyoruz. 391 üyeli bir sitemiz bulunuyor ancak sitemizde toplantıların yapılacağı, Ar-Ge işlerinin yürütülebileceği bir merkez yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, kalifiye eleman sıkıntımız ve makineleşme noktasında modernizasyon eksiklerimiz var. Sektörde ortalama 5 bin üyemiz bulunuyor. Bunun bir kısmı aktif değil ancak yine de bu, Adana için ciddi bir potansiyel” diye konuştu. Toplantı, sektör mensupları ile daha sık bir araya gelme ve fikir alışverişinde bulunma temennileriyle son buldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: