Clinton: İsrail'e kapıyı kapamayın

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın New York'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde Türkiye'yi İsrail'le gerginliği yatıştırmaya çağırdığı bildirildi. ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan'ın bugün New York'ta görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'yi İsrail'le arasındaki gerginliği yatıştırmaya ve ilişkileri onarmaya çağırdı.

Hillary Clinton, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile BM Genel Kurul çalışmalarının düzenlendiği New York'ta ikili görüşmede bir araya geldi.

BBC muhabiri Kim Ghattas'ın aktardığına göre bir saat sürdüğü belirtilen görüşmede Clinton, Davutoğlu'na İsrail ile ilişkilerin onarılması çağrısında bulundu ve gelecekte olası işbirliğine kapıları kapatacak adımlar atılmaması yolunda görüşlerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Muhabirimizin bildirdiğine göre Amerikalı bir yetkili Clinton'ın Davutoğlu'na 'bölgede daha fazla gerginliğin ve istikrarsızlığın zamanı olmadığını' söyledi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler geçen sene İsrailli komandoların Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine çıkması sonucu dokuz kişinin ölmesinden bu yana gergin.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazze'ye yardım götüren gemilere donanmanın eşlik edeceği yolunda açıklamada bulunmuştu.

Erdoğan geçen hafta Mısır ile başladığı bölge turunda da Arap ülkelerine ortak bir gelecek çizme çağrısı yaparken, İsrail'e uyarılarını sürdürmüştü.

Türkiye, bu hafta Filistin Özerk Yönetimi'nin BM'ye tam üyelik statüsü için bu hafta yapmayı planladığı başvuruya da destek vereceğini söylemişti.

Filistin yönetiminin devlet olarak tanınmasını 'bir seçenek değil, zorunluluk' olarak niteleyen Erdoğan "İnşallah bu ay sona ermeden Filistin'i BM nezdinde çok farklı bir statüde bulacağız." demişti.

Erdoğan, Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan Arap turuna çıkmadan önce de İsrail'i eleştirmiş, Gazze'ye yardım gemisine yaşananlar nedeniyle özür talebini yinelemişti.

Reklam
Reklam

Muhabirimizin aktardığına göre Washington, iki müttefiki arasındaki ilişkilerin çözülmeye başlamasını sıkıntı içinde takip ediyor ancak aynı zamanda Türkiye'yle doğrudan teması da devam ettirmek için de çaba sarfediyor.

Washington ile Ankara yeni bir terörle mücadele forumuna eş başkanlık ediyor.

Türkiye ayrıca NATO füze savunma sisteminin parçası olan radar istasyonuna ev sahipliği yapmayı kabul etmişti.