Clinton'un danışmanından Türkiye yorumu

İstanbul - ABD eski Başkanı Bill Clinton'un Danışmanı ve "Korku İmparatorluğu" kitabıyla Bush yönetimini ve Irak işgalini eleştiren Prof. Dr. Benjamin Barber, "AK Parti'yi selamlıyorum. AK Parti'ye tepkiyi de selamlıyorum. Burada (Türkiye'de) farklılıklarla ilgili bir denge söz konusu" dedi.

Barber, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) Grand Cevahir Otel'de düzenlediği İş Dünyası, Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi Türkiye Sonuç Toplantısında yaptığı konuşmada, hali hazırda bir savaş dünyasında yaşanıldığını, sorunların hep birlikte çözüleceğini ya da hiç çözemeyeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bugün bu kadar önemli bir ulus haline gelmesinin nedeninin, Türkiye'nin dünyaya olgunlaşan bir demokrasinin yüzünü sergilemesi olduğunu belirten Barber, "Demokrasinin özü çoğulculuktur, çeşitliliktir. ABD gibi Türkiye de pek çok farklı tarafın olduğu bir ulus. Serbest toplumda pek çok şapka giyilir" diye konuştu.

Barber, iki gün önce biriyle yaptığı konuşmada bu kişinin kendisine "AK Parti'ye o verdim, laik birisiyim, bu partinin yaptığını beğeniyorum. Metrobüs için oy verdim" dediğini ifade ederek, siyasetin her zaman sivil toplumun hizmetinde olduğunu kaydetti.

Barber, "Türkiye'de herkes Kemalist ya da güçlü bir şekilde islama bağlı olsaydı ya da Kürt olsaydı sorun olmayacaktı. Demokrasinin başarısı farklı insanların bir araya gelmesidir" dedi.

Benjamin Barber, ABD'de çok zaafları bulunduğunu, bazen dünyayı anlamayan siyasetçiler seçtiklerini, şu anda ise dünyayı daha iyi anlayan bir başkanları olduğunu belirterek, Amerika'da demokrasiyi tepeden inme değil tabandan yerleştirdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de demokrasinin zenginleştiğini ifade eden Barber, ihtilaf ve farklılıklarla baş ediyorsunuz. Türkiye'de farklılıklar, gerginlikler var deniyor, bu Türkiye'yi daha da güçlendiriyor. AK Partiyi selamlıyorum AK Partiye tepkiyi de selamlıyorum. Burada farklılıklarla ilgili bir denge söz konusu" diye konuştu.

-Türkiye sonuç raporu-
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, projeye ilişkin Türkiye sonuç raporuna değinirken İş Dünyası, Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesinin en önemli hedefinin, iş dünyası derneklerinin vizyonunun ve gündeminin ne olması gerektiğinin ortaya konması olduğunusöyledi.

Meral, bir yılı aşkın sürede Türkiye'nin 7 bölgesini kapsayacak şekilde 6 bölge merkezinde gerçekleştirilen çalışmaların ardından son derece önemli tespitlere yer veren 6 adet bölge raporu hazırlandığını ve bu raporların kamuoyuna açıklandığını kaydetti.

Türkiye Sonuç Raporunun masa başında hazırlanan istatistiki çalışmaları baz alan birer ekonomik analiz raporu olmadığın belirten Meral, yer yer bazı ekonomik analizler yapılsa da hedefin, bir ekonomi veya sosyal rapor hazırlanması olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Toplantıda tanıtımı yapılan raporda iş dünyası derneklerinin ciddi yapısal sorunları bulunduğu belirtilerek, "Araştırma kapsamında yer alan 205 derneğin büyük çoğunluğunun yakın geçmişte kurulmuş olması, derneklerin yapısal sorunlarında rol oynayan ana faktör olarak kaydedilebilir" denildi.

Derneklerin küçük ölçekli esnaf ve sanatkarlardan oluşan üye yapısına sahip oluşunun da yapısal sorunlarda rol oynayan diğer bir faktör olarak dikkat çektiği ifade edilen raporda, iş dünyası derneklerinin önemli sorunlarından birinin de mali kaynaklarının yetersizliği olduğu vurgulandı.

Raporda, sivil toplumla ilgili çalışmaların giderek sivil toplumu "üçüncü sektör" olarak görme noktasına geldiği de ifade edildi.

AA