Clinton’un daveti Erivan’ı karıştırdı

ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un, Küresel Nükleer Güvenliği Zirvesine Sarkisyan’ı davet etmesi, Erivan’da tartışmalara yol açtı.

ERİVAN/ANKARA (ANKA) - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da davetli olduğu, Washington’daki Küresel Nükleer Güvenliği Zirvesine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı davet etmesi, Erivan’da tartışmalara yol açtı. Milliyetçi Daşnak Partisi, “Bu, 24 Nisan öncesi yeni bir tuzak” iddiasını öne sürdü.

Hillary Clinton’un geçen Cuma günü Serj Sarkisyan’ı telefonla arayarak Nisan ayının ortasında Washington’da düzenlenecek Küresel Nükleer Güvenliği Zirvesine davet etmesi, Erivan’da tartışmalara yol açtı. Sarkisyan’ın daveti kabul ettiği bildirilirken özellikle davetin zamanlanması üzerine duruluyor.

Reklam
Reklam

Washington’daki zirvenin, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin ve İsveç Parlamentosu’nun “soykırım”ı tanıyan tasarıları benimsemelerinin ardından ve Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan’daki açıklamasına kısa bir süre kala gerçekleşeceğine işaret ediliyor.

Zirve davetinin Erivan’a, Sarkisyan’ın, Türkiye’nin, Ermenistan ile yakın bir gelecekte “ön koşulsuz” ilişkileri normalleştirmeyeceğini savunarak geçen Ekim’de imzalanan protokolleri iptal etmekle tehdit etmesinin hemen ertesinde iletildiğine vurgu yapılıyor.

Erivan’da Obama Yönetiminin bu girişimini eleştirenler ayrıca, zirveye yönelik davetlerin aylar önce ilgili ülkelere ulaştırıldığına, Ermenistan’ın da Washington’a davet edilen 40’ı aşkın ülke arasında bulunmadığına, son günlerde listeye eklendiğine dikkat çekiliyor.

Bu çerçevede özellikle milliyetçi Daşnak partisinden sert tepki geldi. Daşnak yöneticilerinden Vahan Hovhannisyan, davet için “Yeni bir tuzak” iddiasında bulundu.

Ermenistan Devlet Radyosu’na göre, Hovhannisyan, “Bu, 24 Nisan öncesi Obama’ya soykırım sözcüğünü kullanma sorumluluğundan kaçınmaya yardımcı olmaya yönelik yeni bir tuzağın olduğundan emin olabilirsiniz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada Ankara, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nce “soykırım” tasarısının kabul edilmesi üzerine Obama Yönetimi’nin tasarının Genel Kurul’da görüşülmesini engelleyeceği sözünün yerine getirmesini beklerken Başbakan Erdoğan’ın, Washington zirvesine katılıp katılmayacağı ise henüz açıklığa kavuşmadı.(ANKA)