Çmo 5. Öğrenci Kurultayı Mersin’de Yapılıyor

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin güvenlikli, her türlü...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin güvenlikli, her türlü önlemi alınmış, çevresel olarak çevreyle ilişkileri tanımlanmış bir teknolojiye sahip olduğunu belirterek, “Artık beklemeye tahammülümüz yok” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Öğrenci Kurultayı bu yıl Mersin’de yapılıyor. 17.Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü ve Mersin Üniversitesi ortak etkinliği olarak 12-16 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenecek 5. Öğrenci Kurultayı ve 1.Mersin Çevre Kongresi’nin açılış töreni, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy yerleşkesinde yapıldı. Törene, Mersin Valisi Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, MEÜ Rektörü Suha Aydın, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu ile yurt genelindeki üniversitelerden gelen çok sayıda öğrenci katıldı.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, birçok ilden gelen öğrencilere Mersin’i tanıttı. 2013 Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılacağını belirten Güzeloğlu, “2020 Olimpiyat Oyunları’nı İstanbul’un alacağına yürekten inanıyorum. Artık bu büyük ülke olimpiyat rüyasını en iyisiyle gerçekleştirecek bir konumdadır. Ama bunun önündeki en büyük sınav Akdeniz’e kıyısı olan 24 ülkenin 10 bine yakın sporcu ve izleyicisiyle katılacağı 2013 Haziranı’nda kentimizde yapılacak olan Akdeniz Oyunları’dır. Bu kapsamda kentimizde yaklaşık 600 milyon TL’lik spor yatırımı yapıldı ve spor komplekslerinin birçoğu bitti. Çok azının yapım çalışması devam ediyor. Hedefimiz sadece fiziksel altyapının ve organizasyonel başarının değil, sportif başarılarında elde edilmesidir” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük zenginliğinin bilgili ve değişim sürecinde dünyaya ayak uyduran gençliği olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Bu gençliğin doğru ve güçlü yetişmesi bu ülkenin önündeki hedeflere ulaşmasında hayati önem taşıyor. Bugün Türkiye üniversitelerinde üniversite sayısı da altyapıları da hem sayısal olarak hem de nitelik olarak çok güçlü. Bu ülkenin 170’i aşkın üniversitelerinde alan ve tema olarak çok iddialı eğitim altyapıları var. Mersin Üniversitesi de dünyanın iddialı bütün ülkelerinin üniversiteleri gibi uluslararası bir boyuttadır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Genç kuşağın sorumluluğunun bu noktada doğduğuna işaret eden Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Aldığınız bilgiyi geliştiren ve katma değer üreten bir konuma taşımak zorundasınız. Teknolojinin bize ait olanını kendi alanınızda üretmek zorundasınız. Bunu sağlayacak altyapımız var. Bugün Mersin Üniversitesi için büyük bir gururla söylüyorum; üniversitenin bünyesinde bilimsel anlamda artık en temel ve en önemli deneyim ve deneyleri yapacak kadar çok güçlü laboratuarlar var”

Türkiye’nin büyümesinde çevre kavramının ve çevre mühendisliğinin çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Güzeloğlu, Mersin’de yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali’ne de değindi. Bütün projelerde çevre mühendislerinin ve bilim insanlarının olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, “Ne nükleer santral ne diğer santraller ne de hiçbir çevre projesi hiçbir çevre mühendisinin imzası ve hiçbir bilim insanının görüşü olmadan hataya geçmiyor. Dolayısıyla nükleer santral fikrinin karşısında olanlar kadar yanında olanlar da var. Ama bir gerçek var; Türkiye büyümek zorundadır. Türkiye hedeflerine koşar adım yol alarak erişmek zorundadır. Ertelenmiş beklentilerimizi, ötelenmiş düşünce ve hedeflerimizi hızla hayata geçirmek zorundayız. Güçlü olmak zorundayız. Nükleer teknolojiyi enerji üretiminde ve diğer alanlarda kullanmaya dönük kararlılığımızın çevreyle olan ilişkisini bir an önce ortaya koymak zorundayız” dedi.

Reklam
Reklam

“ARTIK BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Maliyetler açısından Fransa’daki üretim ve sanayi için enerji maliyetine dayalı en az 5 kat daha fazla bir maliyet ödeyen Türkiye’nin sanayileşme yolculuğunda bu enerji maliyetini indirmediği takdirde rekabetçi dünya ekonomisinde oraya erişmesinin asla mümkün olmadığını kaydeden Güzeloğlu, şunları söyledi: “Bunun teknolojisini ve bilimsel altyapısını sizler okuyorsunuz. Bizler de sizlerden gelen görüşleri ve bilim insanlarının değerlendirmelerini okuyoruz. Akkuyu’da gerçekleşecek nükleer santralin bütün çalışmalarında da çok değerli bilim insanları ve çok sayıda çevre mühendisimiz var. Onların anlattıklarına baktığınız zaman güvenlikli, çok net olarak her türlü önlemi alınmış, çevresel olarak çevreyle ilişkileri tanımlanmış bir teknoloji var. Ama bizim baktığımız bakış açısı şudur; artık beklemeye tahammülümüz yok. Türkiye’nin bu büyük enerjisiyle bilgiye dayalı, bilginin dönüşüm sürecinde onu tüketen değil, bilgiyi ve teknolojiyi üreten, üretimden diğer bütün temel alanlara kadar bu pırıl pırıl gençliğine ve bunların beklentisine uygun bir gelişmişlik düzeyine susamışlığı var. Bunu sağlamak adına, çevrenin korunmasında, çevreyle ilgili değerlerin de bu süreçte buluşmasında sizlerin sorumluluğu var. Ben bu kongrenin sonuç raporlarını bekliyorum. Fikirlerin buluşması, gerçeğin ışığını ve aydınlığını ortaya çıkarır.”

Reklam
Reklam

Rektör Aydın ile TMMOB Başkanı Soğancı ve ÇMO Başkanı Bozoğlu’nun da birer konuşma yaptığı kurultay, Türkiye Zihinsel ve Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Mersin Şubesi’ne kayıtlı çocuklar ritm gösterisi sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: