CMUK görüşmeleri tartışmalarla sürüyor

ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu'nda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) Tasarısı görüşmeleri sürüyor.

Görüşmeler zaman zaman tartışmalarla ve görüş ayrılıklarıyla uzuyor. Son görüş ayrılığı Türk hukuk sitemine ilk kez giren 'adli kontrol' kurumunun işleyişi konusunda çıktı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, bu mekanizmanın AB üyesi ülkeler arasında sadece Fransa'da yeni uygulanmaya başlandığı için ellerinde fazla bir örnek olmadığına işaret ettiler.

Yine görüşmeler sırasında 'arama kararı'nı düzenleyen 119. Madde de tartışmalara neden oldu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek başta olmak üzere komisyona katılan askeri ve emniyet yetkilileri, cumhuriyet savcısının bulunmadığı hallerde kolluk güçlerine arama yetkisi verilmesini isterken, başta AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ve CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan olmak üzere pek çok komisyon üyesi buna karşı çıktılar. AKP'li Kutlu, suçluların suçunu itiraf etmesinde işkencenin çok iyi bir yöntem olduğunu, ancak çağdaş hukukta bunun yeri olmadığını belirterek, "Köydeki bir jandarma komutanının canı istediği zaman canı istediği evi araması gibi bir lüksü olmamalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Çiçek ile asker ve emniyet yetkilileri, Türkiye şartlarının gözönüne alınması gerektiğini, her zaman her yerde savcıya ulaşmanın mümkün olamayabileceğini ifade ederek, isteyen savcının yetkisini, olmadığı zamanlarda kolluk güçlerine yazılı olarak devredebileceği gibi bir hüküm getirilebileceğini söylediler.

Yine yasadaki 'belge ve kağıtları inceleme yetkisi' başlıklı 122. Maddede de tartışma yaşandı. Düzenleme ile cumhuriyet savcısının belge veya kağıtları inceleyebilmesinin zilyedin rızasına bırakıldığı düzenlemeye yine askeri ve emniyet yetkilileri karşı çıktılar. Bir emniyet yetkilisi, 2000 yılında Beykoz'da gerçekleştirilen Hizbullah operasyonunda belgelerin eski düzenlemeye göre incelendiğini ve Hizbullah'ın çökertildiğini anlatarak, bu maddenin bu haliyle geçmesi durumunda benzer başarılar elde edilemeyeceği görüşünü savundu. Bakan Çiçek de komisyon üyelerine, gelen belge veya kağıtların sadece kolluk güçleri tarafından değil, cumhuriyet savcısı tarafından incelenebileceği önerisine, Türkiye'de ihtisas savcılığının bulunmadığını belirterek internet suçları örneğini verdi.

Reklam
Reklam

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, belge veya kağıtları inceleme yetkisinin cumhuriyet savcılarına da verilmesinin özgürlükçülükten geri adım atmak anlamına geleceğini belirtti. Buna karşılık Bakan Çiçek, "Özgürlük türküsü hoş bir türkü, ben de seviyorum ama bazen kafiyesi uymuyor Türkiye gerçeklerine" dedi.