CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Temmuzda ayında bir önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 67,69 değerini aldı.
CNBC-e'den yapılan açıklamaya göre, endeks Nisan ayından sonra başlayan yükselişini sürdürüyor. Bununla birlikte, 2002 yılından bu yana olan tarihinde en düşük seviyelerini korumaya devam ediyor.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"AK Parti'nin kapatılmasına yönelik davanın Mart ayında açılmasından sonra CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında çok sert bir düşüş göstererek 54,46 değerini almıştı. Mayıs ayında hafifçe başlayan yükseliş Temmuz ayında biraz hızlanmasına ve 67,69 değerini almasına rağmen, endeks hala tarihsel en düşük seviyelerinde bulunmaya devam etmektedir. Endeks dava açılmadan önceki Şubat ayında 71,87 seviyesinde bulunuyordu.
Detaylara baktığımızda tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde daha hissedilir bir çıkış olduğunu izliyoruz. Siyasi belirsizliğin kalkmasına ilişkin beklenti bu iyileşmede etkili olmuş olabilir. Bu çerçevede, Temmuz ayında CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 10,5 artarak 56,53 değerini alıyor.
İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları talebi için uygunluğunu ölçen CNBC-e Tüketim Eğilim Endeksi ise yüzde 1,9'luk artışla 116,62 değerini alıyor. 30 Temmuz tarihinde AK Parti'nin kapatılmaması ile sonuçlanan davanın piyasaya olumlu yansıması muhtemelen tüketici güvenine de Ağustos ayında olumlu olarak yansıyacaktır. Düşen tüketici güveni ile bu yılın 2. çeyreğinde yavaşlamasını beklediğimiz özel tüketim harcamalarının, mevsimsel faktörlerin katkısıyla da Eylül ayından itibaren canlanması beklenebilir.
Fakat, genel anlamda dünya ekonomisini büyüme hızındaki yavaşlama ve içeride sıkı para politikasının etkisiyle bu hareketlenmenin şu an için güçlü olacağını çok fazla tahmin etmiyoruz. Öncü göstergeler siyasi belirsizlikle birlikte öne çekilen tüketim harcamalarına işaret ediyordu. Yoğun olarak ertelenmiş bir tüketim şu an için gözlenmiyor.
Endekse yönelik telefon anketleri yapılırken zaman zaman ilave sorular da soruluyor. Temmuz ayında sorulan soru "Önümüzdeki altı ay içerisinde konut sektöründe bir canlanma bekliyor musunuz?" şeklindeydi. 704 katılımcının olduğu ankette 146 kişi (yüzde 20,74) "evet" yanıtını verirken, 495 kişi (yüzde 70,31) "hayır" yanıtını verdi. Katılımcılardan 63'ü (yüzde 8,95) ise "fikrim yok" dedi."