CO2 artışı denizin altındada hissediliyor

Oslo/Cenevre - Atmosfere karbondioksit (CO2) salımının etkilerinin denizlerin altında bile hissedilebildiği bildirildi.

Norveç'te sonuçları bu hafta yayımlanacak bir araştırmaya göre, insana bağlı CO2 salımının fazlalığı nedeniyle yüzyıl sonuna doğru okyanuslardaki yaşamda büyük değişiklik meydana gelecek ve okyanusunun asitlenmesi önemli etki yaratacak.

Araştırma sonucunda hazırlanan rapora göre, atmosferdeki CO2'nin üçte birini soğuran deniz suyu, gelecek 100 yılda, son 100 bin yıldan 100 kez daha hızlı şekilde asitlenecek. Bir çözeltinin asitlilik oranını belirten hidrojen potansiyelinin (pH), yüzyıl sonunda okyanusların yüzeyinde 0,3 birim kayba uğrayacağı tahmin ediliyor. Bu oran azaldıkça, çözelti de daha asitli hale gelirken, sanayi devriminin başlamasından bu yana kaydedilen kayıp sadece 0,1 birim. Bu arada, Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferde sera etkisine yol açan gazların 2004'te rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Örgütün sera etkisine yol açan gazlarla ilgili hazırladığı ilk yıllık bültende, CO2 konsantrasyonunun atmosferde sera etkisine yol gazların yüzde 62'sini oluşturduğu belirtilerek, sanayi devriminden öncesi olan 1750'ye göre, CO2 miktarının artışının yüzde 35'e ulaştığı vurgulandı.

"Karbondioksit seviyesi düzenli olarak artmaya devam ediyor ve istikrarlı bir seviyede kalmayacağa benziyor. Şu an atmosferde bulunan karbondioksitin 50 ila 200 yıl kalacağı bilindiğinden, bu sorunun bugün ya da yarın çözülemeyeceğini anlamak için bilgin olmaya gerek yok" denilen bültende, CO2 salımı bugün durdurulsa dahi, sanayi devrimi öncesi değerlere dönülebilmesi için 500 ila 100 yıl beklenmesi gerektiğine dikkat çekildi.