Çobanların Yayla Yolculuğu Başladı

Karadeniz'de yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yüzlerce koyun, çobanlar tarafından yaylalara götürülüyor.

Karadeniz'de yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yüzlerce koyun, çobanlar tarafından yaylalara götürülüyor.

Ordu'da kışı geride bırakan çobanlar, yüzlerce koyundan oluşan sürüleriyle, yaklaşık bir hafta sürecek yayla yolculuğuna başladı.

Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası'na koyun sürüsünü götüren çobanlardan Telat Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana çobanlık yaptığını, her yıl yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yaylalara göç ettiğini söyledi.

Yayla göçünün bir hafta sürdüğünü anlatan Yıldız, "İşimiz çok zor ama yapacak bir şey de yok. Ekmeğimizi bu işten kazanıyoruz. Bizlere emanet edilen yüzlerce koyunu otlatmak ve korumak zorundayız. Yaylada 5 ay kadar kalıp daha sonra kışın yaklaşmasıyla birlikte geri döneceğiz. Bu süre içerisinde obalarda, meralarda konaklayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Mustafa Özdemir ise yeni neslin çoban olmak istemediğini savunarak, "Çobanlığı babamdan öğrendim. İşimiz her ne kadar zor olsa da artık alıştık. Gençler ise bu işi yapmayı pek tercih etmiyor. Artık bizler de mecburen bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. Tek bir amacımız var, o da bizlere emanet edilen koyunları yaylalara götürüp buralarda otlamasını sağlamak, koyunları sağ salim sahiplerine teslim etmek" diye konuştu.

Son yıllarda çobanların en çok korktuğu olayın yıldırım çarpması olduğunu ifade eden Özdemir, "Yaylada yağmur çok. Bu nedenle zaman zaman yıldırım çarpmaları oluyor. Geçen yıllarda bazı çoban arkadaşların otlattığı koyunlar telef oldu. En büyük korkumuz bu. Bunun dışında şikayetimiz yok" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: