Çocuğa Şiddet, ÇETUS’la Başlamadan Önlenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak TÜBİTAK ile Çocuk...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak TÜBİTAK ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) isimli bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 2013 yılında tamamlamayı hedefledikleri proje ile çocukları daha yakından takip edebileceklerini belirten Şahin, “Şiddet olmadan önce eğer bu olacaksa, burada risk varsa, bunun olabilmesi ile ilgili bir tehlike görülüyorsa baştan müdahale edebileceğimiz yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, UNICEF işbirliği ile ‘Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele Konferansı’ düzenledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konferansın çıkışında basın mensuplarına, bakanlık olarak başlattıkları Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) Projesi'ni anlattı. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK ile birlikte Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) Projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Şahin, “Bu çok önemli bir proje. Eğer ailelerde şiddet ile ilgili süreç bilimsel manada risk oluşturuyorsa, eğer burada küçük küçük tedbirler, destek mekanizmaları oluşturulduğunda şiddetin olmasını engelleyecek tedbirlerin alınması ve güçlendirilmesi gerekiyorsa, bu çalışma 2013 yılında TÜBİTAK’la tamamlanarak, bilimsel veriler ve analizlerle güçlendirilerek, bu koruyucu önleyici tedbiri çok daha güçlü bir biçimde hayata geçirmeyi önemsiyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şiddetin bir sonuç olduğunu anlatan Şahin, şunları dile getirdi: “Şiddet olmadan önce eğer bu olacaksa, burada risk varsa, bunun olabilmesi ile ilgili bir tehlike görülüyorsa baştan müdahale edebileceğimiz yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz. TÜBİTAK ile beraber yapılan çalışma 6 ay önce başladı. 10 gün TÜBİTAK Başkanımız ve bu heyetle bir araya geldik. 2013 yılında bu projeye önemli bir mali kaynak ayırdık. Kalkınma Bakanlığı'ndan istediğimiz mali destekle ilgili hiçbir kısıtlama yapılmadı. Çünkü yeni dönem koruyucu ve önleyici tedbir... Koruyucu hekimlik gibi hastalık olmadan önleyecek tedbirleri hayata geçirmek... Hem Aile Sosyal Destek Uzmanlığı'nı (ASDEP), hem de Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi'ni (ÇETUS) paralel götürüyoruz. Aile Bilgi Sistemi ile beraber bugün yaşadığımız birçok toplumsal sorun oluşmadan çözecek mekanizmayı yapılandırıyoruz.”

ŞİDDET KONUSUNA ANINDA MÜDAHALE EDİLEBİLECEK

Bakanlık olarak ellerinde ailelerin sosyal ve ekonomik analizlerinin bulunduğunu anlatan Şahin, “Biz sisteme girdiğimiz zaman bu ailenin kaç çocuğu var, eğitime gidiyor mu gitmiyor mu, kaç yaşındalar, tüm bilgilerini görüyoruz. Aile Sosyal Destek Uzmanlığı (ASDEP) projesinde bir ailenin bir uzmanı olacak, o bağlantı ile çocuk tanı sistemini, o ailedeki çocuğun durumunu özel olarak uzmanlarımızla inceleyerek tespit edip, tehlike varsa dönüp müdahale yapabileceğimiz bir sistem.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Projede Adalet Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını vurgulayan Şahin, “Veriler çok değişken. Ailelerin parçalanmış olması riski artırıyor. Cehalet ve göç riski artıyor. Ailenin içerisinde şiddet varsa bunun görünür olması bakımından bunların hepsi önemli. Ama toptancı bir yaklaşım değil. Her bir çocuk için kendi içinde uzmanımızın analizine göre geri dönüp tespit edebileceği bir sistem.” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz