Çocuğu sarsmak çok tehlikeli

Küçük bir çocuğu veya bebeği sarsmak, bazı kimselere göre, zararsız bir hareket gibi gözükse de, çocukta geri dönülemeyecek beyin tahribatı yapabilir, hatta ölüme yol açabilir. Bu sebeple doktorlar, özellikle, iki yaşından küçük çocukların hiçbir zaman sarsılmaması gerektiğini önemle vurguluyorlar.

Uzmanlar, bebeği sarsmanın, onun yumuşacık, çabucak incinebilecek beyninin sert kafatasına çarpmasına ve bunun sonucu olarak da ölümden, felce veya gelişme ve öğrenme bozukluklarına kadar, bir çok tahribata sebep olabileceği uyarısında bulunuyor. Hatta, bebeği oyun olsun diye sarsmanın veya havalara atmanın da aynı tehlikeleri doğurabildiği kaydediliyor.

Uzmanlar, çocuklarını hırpalayan anne babaların, mutlaka kötü insanlar olmadığını belirterek, "Bu kişiler, stres altında kalınca kendilerine hakim olamayan kimselerdir. Çocuk yetiştirmek kolay bir iş değildir. Parasızlık veya yakın akrabalardan uzak kalmak gibi sebeplerin de etkisiyle, bu iş daha da zorlaşır. Bu sebeple, çocuklarıyla meşgul olan anne babaların öfkelerini kontrol edecek yolları bilmeleri çok önemlidir" diyorlar.

Reklam
Reklam

DAYAK, 'DAYAĞI ÖĞRETİR'

Çocuğa dayak atmanın ona yararlı birşey öğretmediğini ifade eden uzmanlar, öfkeli anne babadan dayak yiyen çocuğun kendisi de öfkelendiği zaman başkalarına vurmasını öğrendiğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, kötü davranışları düzeltmenin daha yararlı yollarını şöyle açıklıyor:

"Çocuğun sevdiği bir şeyi bir süre için alıp saklamak olabilir. Örneğin, sevdiği bir oyuncak bir süre için ortadan kaldırılır, sevdiği bir televizyon programını seyretmesine izin verilmez veya çocuk bir süre için odasına gönderilir. Çocuğun yaramazlıklarını görmezlikten gelmeye çalışın, ilgi çekemediğini anlarsa yaramazlık yapmaktan vazgeçebilir. Tabii, iyi hareketlerini övmeyi de unutmayın."

"SAKİNLEŞMİŞ HİSSEDİNCEYE KADAR YANINDAN UZAKLAŞIN"

Çocuğa vuracak gibi olunursa, hareket etmeden önce düşünülmesini öneren uzmanlar şunları kaydediyor:

"Çocuğu emniyette olabileceği bir yere, örneğin, yatağına veya odasına bırakın ve kendinizi sakinleşmiş hissedinceye kadar yanından uzaklaşın. Derin derin nefes alın. Kendinizi iyi hissedinceye kadar yavaş yavaş nefes almaya devam edin. Dışarıya çıkın veya sessiz bir odaya giderek sakinleşinceye kadar orada durun. Bir arkadaşınıza veya akrabanıza telefon edin. Kahve veya çay içmek için oturun. Banyoyu doldurup içine uzanın. Sevdiğiniz bir müzik parçasını dinleyin. Kendinizi hala öfkeli hissediyorsanız bir yastığı kucaklayın veya bu yastığı yumruklayın. Çocuğun neden yaramazlık yaptığını anlamaya çalışın ve çocuğun davranışlarını canını acıtmadan düzeltebilecek yolları araştırın."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: