Çocuğunuz el, ayak hastalığına yakalanırsa?

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalık. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülse de, çocuk hastalığı olarak bilinir.

Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile başlar. Sonrasında ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile kendini belli eder. ‘Kreş hastalığı’ olarak da bilinen bu rahatsızlık ile ilgili Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay bilgilerini paylaştı:

El ayak hastalığının belirtileri nelerdir?

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. El içi ve ayak tabanında görülen döküntüler kırmızı, yuvarlak lezyonlar şeklinde olabildiği gibi bazen içi sıvı dolu veziküller şeklinde de görülebilmektedir. El, ayak ve ağız hastalığı çoğunlukla kendi kendini sınırlayan, ağır hastalık tablosuna neden olmayan bir hastalıktır. Hastalar 5 ile 10 gün içerisinde tüm bulguların kaybolması ile kendiliğinden tamamen iyileşir.

Reklam
Reklam

Bu hastalık hangi dönemde artar, nasıl tanı konur?

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle her yıl özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görülmektedir. Hastalığın tanısı tüm dünyada yaygın olarak hastanın yaşı, klinik bulguları, döküntülerin özellikleri ve döküntülerin bölgesel dağılımı ile klinik olarak konulmaktadır.

Bulaşıcı bir hastalıktır, dediniz; yayılması nasıl önlenebilir?

Hastalığı kapmış çocuklardan diğer çocuklara büyük oranda solunum yoluyla geçer. Ve oldukça bulaşıcıdır. Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaşma oranı daha fazladır. El ayak hastalığı olan çocuğun sık sık eli su ve sabunla yıkanmalı, temas ettiği noktalar temizlenmeli, oyuncak, yeme içme kapları paylaşılmamalı, sarılma ve gibi durumlardan uzak durulmalıdır.

Hastalığın tedavisi nedir?

El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur ve tedavisi için özel bir ilaç da bulunmamaktadır. Döküntü olan bölge kaşınmamalı, alkolle temizlenmemelidir. Çoğunlukla hastalığın hafif belirtiler ile seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi gözlenmektedir. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut durumları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımı, boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreylerin kullanımı önerilmektedir. Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda gerekli sıvı ve beslenme desteği yapılmalıdır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: