Çocuğunuz İştahsız mı?

Çocuğunuzun iştahsız olduğunu düşünüyorsanız bir de bu önerileri deneyin.

Çocuğunuzun iştahsız olduğunu düşünüyorsanız bir de bu önerileri deneyin.

İlk 6 ayda anne sütünün yetmediği durumlarda çocuğun kaşıkla beslenmesi uygun olur. 6-12 aylık çocukların beslenmesinde, elma ve şeftali suyu ve püresi, pirinç unuyla hazırlanmış muhallebi, sebze çorbası ve yoğurtlu çorbalar ilk başlanacak gıdalardır. Devamında menüye yumurta, metcimek ve et ekleyin. Sebze yemeklerini taze olarak pişirin, içine pirinç ve yağ ekleyerek, tat ve kalori yönünden zenginleştirin. Çocuğa verilecek yemeklere 1 yaşına gelinceye kadar tuz ve baharat asla atmayın.

Reklam
Reklam

İştahsız çocuklar için öneriler;

Çocuğunuz yemek istemiyorsa zorlamayın. Çocuğunuzun ihtiyacından fazlasını yemesi için ısrar etmeyin. Yemek istemdiği tatları farklı şekillerde sunun. Süt sevmiyorsa meyveli yoğurt, peynir, ayran, muhallebi verebilirsiniz.

Yemek istemediğinde sofrayı kaldırın ve bir sonraki öğüne kadar birşey yiyemeyeceğini de belirtin. Çocuğu başka çocuklarla kıyaslamayın.

Yemekte sevmediğiniz yemekleri söylemeyin. Hatta yararlarından bahsedin. Aile kavgalarını sofrada yapmayın ve hataları yemek masasında söylemeyin.

1 yaş altı çocuklara bazı besinlerin karıştırılarak verilmesi çocuğun tekli tatlara alışmasını zorlaştırır. 2-4 yaş arası aile fertleriyle yemeğe başlamalıdır.

Yemek yeme kesinlikle disiplin, ödül ve sevgi gösterme şekli ve çocuğun davranışlarını kontrol etmede kullanılmamalıdır.

Yemeğe başlarken hep bareber belirli bir süre içinde yemek yeneceği belirtilmeli. Yemeğe direnirse su, süt ve taze meyve suyu dışında birşey verilmemeli. Sofra hazırlarken çocuğunuzu dahil etmek, yemeği eğlenceye dönüştürmek iştah açıcı olabilir.Tabağınıza koyduğunuz yemeğin miktarını ona sorun. Yemeği ister ye ister yeme tavrıyla verin, tabağına endişeli gözlerle bakmayın. Yemezse öğünler arasında bir şey vermeyin.

Reklam
Reklam

Yemeğin hepsini karıştırıp hızla yedirmeye çalışmayın. Bırakın sırasına kendi karar versin. Kendisine ait yemek zevkinin gelişmesine yardımcı olun.

Çocuğunuzun yemek yemediğini başkalarıyla onun yanında paylaşmayın. Bu onu üzebilir veya sizi cezalandırmak için bunu kullanablir.

Yemek saatinde evde değilseniz ilk sorunuz 'Yemeğini yedin mi' olmasın. Başka konularda sizi ilgilendirsin.