Çocuğunuz Şişmansa Suçlu Sizsiniz

Dr. Ayça Kaya'dan ebeveynlere öneriler...

Çocukluk çağı obezitesi önümüzdeki yılların en büyük sağlık sorunlarından biri olacak gibi görünüyor. Günümüzün balık etli çocukları büyük ihtimalle geleceğin obez bireyleri olacak. O nedenle bu konuya çok önem vermek gerekiyor. Ister bebek ister çocuk ister ergen olsun her zaman doğru yaşam tarzı alışkanlıklarını çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor.

Bir çok ebeveyn, çocuğunun gittikçe şişmanlaması karşısında kendini çok çaresiz hissediyor. Çocuğunun zayıf olabilmesi için işe nereden işe başlayacağını bilmiyor. Çoğu zaman burada çocuğun özgüvenini kırıcı ve suçlayıcı cümleler bile kurulayabiliyor. Ancak lütfen burada durun diyorum, çünkü çocuğunuz şişmansa burada suçlu çocuk değil sizsiniz!

Reklam
Reklam

Çocukluk çağı obezitesinde hormonal düzensizlikler erişkinlerdeki kadar suçlu değil. Bir çocuk şişmansa genelde sorun yanlış yemekten kaynaklanıyor.

Çocuğunuz şişmansa işte yapacaklarınız:

**1)

** Çocuğa yemesi konusunda asla ısrar etmeyeceksiniz

2) Çocuğu yemekle baş-başa bırakmayacaksınız

3) Evdeki abur-cubur çekmecelerini boşaltacaksınız

4) Öğün atlamamaya özen gösterceksiniz

5) Çocuk yemek istediğinde hemen yok demeyeceksiniz, daha düşük kalorili yiyeceklerle onu oyalayacaksınız

6) Evde onun hoşlandığı yüksek karbonhidrat ve yağ içeren (patates kızrtması, pilav, makarna, kek, kurabiye vs.) yemekler yapmayacaksınız

7) Restoran ve fast-food merkezlerinde yemek yeme sıklığını azaltacaksınız

8) Çocuğunuzu hareket konusunda teşvik edeceksiniz

9) Yemek yeme olasılığı yüksek olan yerlere (doğum günü partisi, yemek davetleri gibi) biraz geç götüreceksiniz. Evden çıkmadan 1 bardak ayran ve su içereceksiniz ki orada çok saldırmasın. Evde orada yiyebileceği alternatif yemekler konusunda ön konuşma yapacaksınız.

Reklam
Reklam

10) En önemli ana fikir ''ÇOCUĞUNUZU YEMEKTEN KORUYACAKSINIZ''.

Çocuklarınızı kesinlikle uzak tutacağınız yiyecekler;

Genel olarak bütün paketli ve uzun ömürlü yiyecekleri bu kapsama alabiliriz. Hazır meyve suları, cipsler, şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, pastane ürünü pastalar, açmalar, poğaçalar, börekler, hazır paketli dondurmalar, kıyma kebaplar, hazır köfteler...

Çocukarınıza gönül rahatlığı ile her gün yedirmeniz gereken yiyecekler;

1 yumurta (mümkünse haşlanmış-kayısı kıvamında), her gün 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, günde 3 su bardağı günlük süt veya ev yapımı yoğurt, 2 adet meyve ( mevsiminde ve mümkünse ikindi ara öğününde), ev yemeği (kıymalı sebze yemeği veya ızgara anne köftesi veya et, tavuk, balık), günde 3-4 dilim ekmek yada ekmek yerine ana yemeğin yanına 2 yemek kaşığı kadar pilav veya makarna koyabilirsiniz. Çocuğunuz çorba içiyorsa ayrıca ekmek yedirmeyin. Kısacası evde kendiniz hazırladığınız mevsiminde taze yiyeceklerle çocuğunuzu besleyin.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya

Reklam
Reklam