Dikkat, çocuğunuzun yaşam kalitesini bir hayli düşüren geniz eti; ağız akıntısı, hırıltılı solunum, sürekli olarak tıkanıklık, yutkunmada zorluk şekli ile fark edilebilir.
Normalde görülemeyen geniz eti özel muayene yöntemleri ve tetkikler ile görülebiliyor. Geniz eti her çocukta mevcut olmakla birlikte yutak bölümüne açıldığı bölgeyi kapatarak burun tıkanıklığına neden olması ile gündeme geliyor. Geniz eti uygulamaları ile ilgili merak edilenleri anlatan Doç. Dr. Ali Titiz,
"Çocuğunuz uykudan sıçrayarak uyanıyorsa geniz etini kontrol ettirmelisiniz. Burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, ağızdan soluma, genizden konuşma, horlama, hırıltılı soluma, ağız kuruluğu, geçmeyen burun akıntısı, geniz eti iltihabı ve büyümesinin başlıca belirtileri olup, bunlara bağlı olarak gelişebilen iştahsızlık, uyku bozuklukları, uykuda kısa süreli solunum durması, uykudan sıçrayarak uyanma, sık yineleyen sinüzit ve orta kulak iltihapları yol açtığı başta gelen rahatsızlıklardır. Uzun dönemde orta kulakta sıvı birikimine neden olması ile işitme kayıpları ve kronik kulak zarı hastalıkları, büyüme gelişme geriliği veya yüz kemikleri gelişiminde gelişim bozukluğuna neden olarak, çene gelişim bozuklukları görülebilir. Bu nedenle bu belirti ve bulgulardan biri veya bir kaçı ile karşılaşılmışsa mutlaka bir KBB hekimine başvurulmalıdır" diyor.
UZUN DÖNEM İLAÇ KULLANIYORSANIZ...
Her geniz etinin ameliyat edilmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Titiz şunları söyledi: "Geniz eti, üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında bademciklerimiz gibi göstermiş olduğu reaksiyon ile iltihaplanabilir ve boyutunda artma olur. Bu durumda öncelikle medikal tedavi ile yapılan müdahale ile enfeksiyon baskılanır ve boyutunda azalma olduğu için, çocukta görülen semptomlar kısa sürede ortadan kalkar.
Fakat geçirilen sık üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz etinin sürekli olarak büyümesine ve küçülme oluşmamasına yol açabilir. Gelişen bu durum yukarıda saydığımız belirti ve bulguların medikal tedavi ile düzelmemesi ile özellikle çocuklarda görülen sık enfeksiyon gelişimi, uyku bozuklukları, orta kulak hastalıkları ve büyüme gelişmede geriliğin etkilenmesi ile cerrrahi müdahale seçeneğini gündeme getirir. Geniz etinin ısrarla medikal tedavi ile düzeltilmeye çalışılması sorunu çözemeyeceği gibi uzun dönem kullanılan ilaçların yan etkileri de ayrı bir klinik sorun olarak karşımıza çıkabilir."
YAŞAM KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Doç. Dr. Titiz, geniz eti ameliyatının çocuğun yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemesi açısından, çok ertelenmeden planlanması gereken bir cerrahi girişim olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek, ameliyatın genel anestezi altında yapıldığını ve yaklaşık yarım saat sürdüğünü söylüyor.
Doç. Dr. Titiz, geniz eti ameliyatının bademciklerin alınması ve kulaklara ventilasyon tüpü takılması ile birlikte yapılabileceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "Bu durumda ameliyat süresi daha uzun olmaktadır. Her ameliyatta olduğu gibi geniz eti için yapılan operasyonunda ameliyat ve sonrası kanama ve enfeksiyon gibi riskleri olmakla birlikte, günümüzdeki anestezi ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler bu konudaki riskleri yok denecek kadar az boyutlara indirgemiştir."