Çocukların anne - babasıyla yatmak istemelerinin birçok nedeni olabiliyor. Bunlar arasından en belirgini ise "Gece korkuları"dır. Bunun için ilk olarak çocuğu korkutan nedenlerin neler olduğunu öğrenmek, çözüme daha kolay gidilmesine yardımcı olur.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan yalnız yatamama durumu en iyi şekilde çocukla birlikte çözüm yolları üreterek ve bazı noktalara dikkat ederek çözüme ulaştırılabilir.
Çocuğun anne-babasıyla uyumak istemesinin kabul edilmesi ya da reddedilmesi öncesinde bunun nedeni araştırılmalı ve ortaya çıkarılmalıdır. Bu nedenlerin ortadan kaldırılması için anne-baba büyük çaba göstermelidir.
Anne-baba çocuğun bu isteği karşısında önce kendi sakinliğini korumalı, sonra çocuğu sakinleştirmelidir. Bunun için huzurlu bir ortam sağlanmalıdır.
Dengeli, sağlıklı bir aile ortamını yürütmek, öncelikle anne-babanın görevidir. Aile huzur, mutluluk ve sevgi içinde yaşıyorsa her türlü sorunun üstesinden gelebilmenin ilk koşulu yerine getirilmiş olur. Sağlıklı ruhsal bir ortamda her türlü gelişme gerçekleştirilir.
Çocuğun anne-babasıylla uyuma isteğinin altında yatan nedenler araştırılmadan sergilenecek her türlü tutum ve davranış, bir sonuca ulaşılmasına engeldir. Çocuğu anlamaya çalışmadan, özellikle sert bir şekilde davranışta bulunmak; onun kırılmasına ve beklediği cevabı alamamanın üzüntüsüyle ailesinden uzaklaşmasına neden olur.
Çocuğun anne-babasıyla uyuma isteği; ruhsal gelişim, bireyselleşme, kendine güvenme ve bağımsızlaşma aşamalarının sağlıklı olarak ortaya çıkmasına engel olur. Bu özelliklerin gelişmesi sekteye uğradığında çocuğun gelişimi durabilir. Bu nedenle özellikle anneye aşırı derecede bağımlı olan çocukta; güvensiz, karar alma ve uygulamada zorlanma gibi davranışlar sergileyen bir yapı şekillenir.
Çocuğunanne-babasından ayrı yatmak istemesi, bireyselleşme dönemini tamamlamış olmasının yanı sıra kendine güven duygusunun da geliştiğinin göstergesidir. Bu aşamalar ruhsal gelişimin önemli adımlarıdır. Özgüveni tam olarak gelişen kişi, dış ortamlarda kendini yeterli ve dengeli hissedecektir, ilişkilerinde başarılı olacaktır, girişkenlikler sergileyecektir, çekingen olmayacaktır.
Anne-baba arasında geçecek her türlü etkileşimin mutlaka çocuklar tarafından paylaşılması gerekmez. Bebekle dönemi sonrasında da anne-baba arasındaki cinsellik daha çok ön plana çıkar. Bu nedenle zorunlu koşullar olmadıkça ve bu zorunluluk durumu abartılı süreler içermedikçe (örneğin haftalar), çocuğun anne-baba ile aynı odada kalması doğru değildir.