Çocuğunuz Yemek Yemiyor mu?

Çoğu annenin şikayetçi olduğu ‘çocuğum yemek yemiyor’ konusunda annelere altın öğütler..

İSTANBUL(CİHAN)- Yemek tabaklarının çocuğunuzun ilgisini çekecek tarzda renkli olması, tabağına yiyebileceği kadar yemek konması, yemiyorsa tabağının yarım saatten fazla önünde tutulmaması çocuğunuzun yemek yeme isteğini artıracaktır. Tüm bunlara rağmen çocuğunuzda kilo kaybı gözlemliyor ve yemek yemeyi şiddetle reddediyor ve yediklerini çıkartıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır. VKV Ameriken Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyen Ayça Ilıca çoğu annenin şikayetçi olduğu ‘çocuğum yemek yemiyor' konusunda annelere altın öğütler verdi. Anneleri en çok üzen ve telaşlandıran konulardan bir tanesi de çocuklarının yemek yememesidir. "Çocuğumu doyuramıyorum, aç kalıyor” düşüncesiyle ne yapacaklarını şaşıran anneler, doğru bildikleri bir çok yanlışı yaparak yemek yemeyi, ya çocukları için bir işkenceye ya da kendileri için büyük bir tehdit unsuru haline getiriyorlar.

Reklam
Reklam

Çocukların yemek yememelerinin bir çok nedeni olabilir. Bunlardan bir tanesi, genellikle çocuğun dikkatleri üzerine çekerek herkesin kendisiyle ilgilenmesini sağlama çabasıdır. Böyle bir durum içerisindeyseniz, yemek yemeyi reddeden çocuğunuza, tabağındakileri bitirmesi konusunda ısrarlı ve tepkili davranmak yerine, ‘peki' diyerek, onunla ilgilenmemeli, bu konudan ne kadar endişe duyduğunuzu ona hissettirmemelisiniz. Aksi takdirde, çocuğunuz bunu bir koz olarak görecek ve yapılmasını istediği bir şeyi yaptırmak için, sizin endişe duyduğunuzu fark ettiği yemeği reddetme yoluna gidecektir. Çocuğunuz yemek yemeyi istemediğinde, ona tabağındakilerin hepsini bitirmek zorunda olmadığını, açlık hissetmiyorsa daha sonra da yiyebileceğini söyleyip, tabağını yarım saatten fazla önünde tutmamalısınız. Ancak bu tavrınızda tutarlı olmalısınız. Tabağındakileri bitirmesi için ödüller koymak ya da baskıcı ve ters tavırlar içerisine girerek zorlamak ve kandırmak çocuk üzerinde yemek ve yemek zamanı ile ilgili kötü çağrışımlara yol açabilir, hatta ilerleyen zamanlarda daha da büyük sorunlara neden olabilir.

Reklam
Reklam

Çocuğunuzun yemeyi reddetmesindeki diğer en önemli etken ise, aynı biz yetişkinlerde olduğu gibi iştahsız olmasıdır. Özellikle hasta ve ateşi yükselmiş, diş çıkartıyor, yorgun ya da uykusuz, alışmış olduğu düzen değişmiş ise, çocuğun iştahında azalma gözlenebilir. Bu dönemde de telaşlanmadan hacmi küçük ama içeriği çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak ve normalde yemekten hoşlandığı yiyecekleri, görsel açıdan da ona hitap edecek şekilde eğlenceli tabak süslemeleri ile, yine ısrarcı olmadan yemesini sağlayabilirsiniz.

İştahsızlığa yol açan diğer önemli bir neden ise, çocuğun öğün aralarında abur-cuburla karnını doyurması nedeni ile ana öğünlerde doygunluk hissetmesi ve yemek yemek istememesidir. Bu tip durumlarda sofra düzeni çok önemlidir.

Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde, aile sofranıza oturmalı ve yemek zamanının aile ile bir araya gelinen, herkesin yemek yediği eğlenceli bir vakit olduğunu öğrenmelidir. Çocuğunuzu oyalamak için ana yemek öncesi eline tutuşturduğunuz bir gofret veya bir dilim kek, onu tıkayacak ve sofrada yiyecekleri reddetmesine neden olacaktır. Çocuğunuza, kahvaltı ile öğle yemeği arasında, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında, gereksinimlerini karşılayacak küçük ara kahvaltılar ya da meyveler yedirebilirsiniz, ancak bunların saatleri ana öğün saatine yakın olmamalıdır.

Reklam
Reklam

Bunların dışında sofra hazırlanırken, çocuğunuzdan yardım istemeniz ve yemek hazırlanmasına onun da katkıda bulunması, çocuğunuzun hem temizlik açısından hem de kendisini daha zinde hissetmesi açısından, yemek öncesi elini yüzünü yıkaması faydalı olacaktır. Yemek tabaklarının çocuğunuzun ilgisini çekecek tarzda renkli olması, tabağına yiyebileceği kadar yemek konması, çocuğunuzu sıkıntıya sokmadan rahat yemek yemesini sağlayacaktır. Çocuğunuz çok yorgun ve uykusuzsa yemek yemesi konusunda ısrarcı olmayın.

Tüm bunlara rağmen çocuğunuzda kilo kaybı gözlemliyorsanız, yemek yemeyi şiddetle reddediyor ve yediklerini çıkartıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır.