Çocuğunuzu ev kazalarından koruyun

İSTANBUL (İHA) - Evde yaşanan kazalar, çocukluk döneminde en sık görülen kazaların başında geliyor. Ev kazalarının ve yaralanmaların çocuklar için ciddi sorunlara yol açtığı bilinen bir gerçek. Genellikle banyoda ve mutfakta yaşanan bu kazaların önlenmesinde anne ve babaların eğitimi önemli rol oynuyor.

Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağı yaralanmalarının çoğunun, alınabilecek basit tedbirlerle engellenebileceğini bildirdi. Çocuğun, düşme ve zehirlenme tehlikesi ile en fazla karşı karşıya kaldığı yer olan banyoda tek başına bırakılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sarıkayalar, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
"Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun. Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın. Tüm banyo ürünleri, temizlik malzemeleri ve ilaçları, çocukların ulaşabileceği yerlerden uzakta, kilitli bir dolapta tutun. Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın. Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için 10 cm'den fazla suyla doldurmayın. Çocuğunuzu banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını önceden kontrol edin. Banyo suyunun sıcaklığının 36 santigrat derece, oda sıcaklığının 22-24 santigrat derece olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. Banyoda bulunan sert yüzeyleri ve sivri köşeleri plastik örtülerle sarın".

Reklam
Reklam

MUTFAKTA GÜVENLİK Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar, pişmekte olan yemekler, kap-kacak ve ayrıca da yemeğin hazırlanmasıyla meşgul olunduğundan çocuğa gereken şekilde dikkat edilememesinin, mutfağı da tehlikeli bir yer haline getirdiğine dikkat çekti. Çocukların özellikle havuç, sosis, fıstık, sert şekerler gibi yiyeceklerden uzak tutulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sarıkayalar şöyle devam etti:
"Bu yiyeceklerin dikkatle hazırlanması gerekmektedir. Çiğ havuç yedirmemek, üzümleri uygun biçimde soyduktan ve kestikten sonra vermek uygundur. Çocuklarınıza sert şeker ve fıstık vermemeye özen göstermelisiniz."

YANIKLARA KARŞI TEDBİRLER Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar, yanıkların, çocukluk çağında en sık karşı karşıya kalınan kazaların başında geldiğini hatırlatarak, bu noktada tedbir için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
"Su ısıtıcı termostatın derecesini 45 santigrat derecenin altında tutun. Bebeğinizi tek kolunuzda taşımayın ve diğer elinizle sıcak bir içecek içmeyin. Bebeğin biberonunu ya da kavanozlardaki yiyeceklerini ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın. Sıvıları bebeğinize vermeden önce, her zaman sıcaklığını bileğinizin iç kısmında kontrol ederek verin. Mutfakta bir yangın söndürücü bulundurun. Elektrikle çalışan aletleri fişte bırakmayın. Deterjanları, plastik torbaları, bıçakları, kibritleri, temizlik ürünlerini ve toksik (zehirli) maddeleri çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun. Tüm dolaplarda çocukların açamayacağı şekilde kilitler oluşturun."
Çocuk oyuncakları seçiminde doğru tercihler yapılması gereğine işaret eden Prof. Dr. Sarıkaya, "Ayrılabilen kısımları olmayan ve çocuğunuzun yaşına uygun olanları seçmeye çalışın. Hiçbir zaman 4 yaşın altındaki bir çocuğa pişmemiş havuç, fıstık, sert şeker ve üzüm vermeyin. Emzik kullanmayın. Kullanılacaksa da küçük parçalara ayrılmayacak kadar güçlü emzikleri tercih edin. Emziğin büyük, sert olmasına ve üzerinde hava delikleri bulunmasına özen gösterin. Emziği hiçbir zaman bir kurdeleye ya da kordona bağlamayın. Kabloları ya da ipleri kısaltın. Bunları çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun. Bozuk paraları, toplu iğneleri, düğmeleri, pilleri, balonları ve diğer küçük cisimleri çocukların ulaşabileceği yerlerde tutmayın" diye konuştu.

Reklam
Reklam