Hem çocuğunuz için hem de kendiniz için güneşin UV ışınlarından korunmak yaz mevsiminde çok daha fazla önem kazanıyor. Uzun süre güneşe maruz kalmak özellikle de çocuklar için bazı zamanlarda olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor.
Tüm uzmanlar gündüz saat 11:00 ile akşamüstü saat 16:00 saatleri arasında güneşe çıkmanın çok sağlıksız olduğunu söylüyorlar. Hem sizin hem de bebeğinizin doğal yollardan D vitamini alması çok önemli. Ama zararlarını en aza indirgeyerek güneşe çıkmak D vitamininden daha çok faydalanmanızı sağlayacağını da unutmamak gerekir.
Uzmanlara göre güneşten hem kendinizi hem de çocuğunuzu korumanın yolları şunlardır;
• Bebeklerde ilk 6 ay güneşe çıkma konusu çok mühimdir. 6 aylığa kadar tüm bebeklerin cilt derileri çok incedir ve güneşin ışınlarını tıpkı bir sünger gibi emerler. Bu zamanlarda bebeğinizi güneşten tamamen korumanızda fayda var. İlk 6 aylıkken koruyucu kremler de cildin çabuk emmesinden dolayı önerilmez. Şapkalı, uzun kollu ve açık renkli giysiler giydirerek dışarı çıkmanız daha faydalı olacaktır.
• 6 aylık ve 2 yaş arası çocuklara özel üretilmiş güneş koruyucularını bu yaşlardaki bebekleriniz için kullanabilirsiniz. Koruyucu seçerken içeriğinde çinko oksit, titanyum dioksit maddelerinin olmasına özen göstermelisiniz.
• Tatilde sürekli deniz kenarında ne yapacağım diyenlerdeseniz çocuğunuza uygun saatlerde deniz kenarında olmaya çalışmalısınız. Sabah erken saatler ve akşamüstü deniz kenarında güneşlenmek ve denize girmek hem sizin için hem de çocuğunuz için en ideal saatlerdir.
• Güneş koruyucularını güneşe çıktıktan sonra değil güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürmelisiniz ki tam istediğiniz etkiyi yaratabilsin.
• Güneş koruyucularının güneşe, suya dayanıklı olması önemlidir. Her denize veya suya girip çıktığınızda yenilemek zorunda olmadığınız bir güneş koruyucu seçmelisiniz.
• Fakat çocuk terlemediğinde ve suya girmediğinde dahi güneş koruyucularını iki saatte bir sürmeniz daha etkin bir koruma sağlayacaktır.