Çocuğunuzu tabletin başından kaldırıp oyun oynatmak için bahane aramayın

Çocukların en büyük eğlencesi oyunlar onlara ne fayda sağlar?

Çocukların çok sevdiği hatta bayıldıkları tek şey oyun oynamaktır. Çünkü oyun oynarken çok eğlenirler hem de birçok şey öğrenirler. Hatta oyun çocukların bir şeyleri öğrenebilmesi için en güzel ve en doğru yollardan biridir.

Çocuğunuza hayvanlardan tutun da, nasıl davranmaları gerektiğine kadar olan birçok detayı doğru oyunlar kurarak öğretebilirsiniz. Ayrıca oyun sırasında öğrendikleri birçok şeyi unutmazlar ve akıllarına mıh gibi kazırlar.

Aileler çocuklarının oynadıkları hiçbir oyunu hafife almasınlar. Oyunlar çocukları geleceğe hazırlar. Eğitimlerini kolaylaştırır. Psikolojik gelişimini, sosyal gelişimini ve hatta duygusal zekasını, zihin gelişimini, dil gelişimini çok ama çok etkiler.

Reklam
Reklam

Çocuklar oyun oynadıkça sosyalleşirler. Yeteneklerini geliştirirler. Bilinmeyen öğrenir, bildiklerini tekrar ederler ve unutmazlar. Çocuklar oyun zamanlarında kendilerini sonsuz kez özgür hissederler. Özellikle de kendilerinin farkındalıklarına vardıkları 3-6 yaş arası çocuklar için oyun hayati önem taşır.

Çocuklarınızın oyun oynama zamanlarını önemseyin. Anne ve baba olarak ona evinizin içerisinde bir oyun alanı yaratın. Çünkü o bu alanda kendini özgür, güvende ve mutlu hissedecektir.

Çocuğunuzun oyun oynamasını sizin kafa dinleyeceğiniz ya da rahat nefes alacağınız zamanlar olarak belirlemeyin. Çünkü o oyun oynadığı zaman içerisinde her saniye bir şey öğrenir ve beyni öğrendiklerini kaydetmeye başlar.

Örneğin; oyun oynarken yeni bir şey keşfettiğinde, ya da bir oyuncağı keşfetmeye başladığında yanında sizi görmekten son derece mutluluk duyar. Ona gözlerinizle dahi yanında olduğunuzu hissettirebilir ve güven duygusunu aşılayabilirsiniz.

Çocuklar yaptıkları en ufak tebrik ve takdir gerektiren bir hareketten sonra dahi size bakarlar. Bu anlarda ona vereceğiniz olumlu ve ona destek vereceğiniz tepkiler onu kendi şefklendirecektir. Oyun oynaması için illa da çok pahalı oyuncaklara ve ona ait olan bir odaya ihtiyacı yoktur. Evinizde ona zarar vermeyecek her türlü eşya onun için bir oyuncak değeri taşıyacaktır.

Reklam
Reklam

Ayrıca AVM’ler yerine oyun parklarına giden çocuklar kendi yaşıtları ile birlikte olacağından çok daha sosyalleşebilir ve kendini daha özgürce hissedebilir.

Akıllı telefon ve tablete bağımlı çocuklar için nasıl bir yol izlenmeli?