Çocuğunuzun bir omuzu diğerinden yüksek mi?

Öğrencilerin kitap ve defterle dolu çantalarının zamanla eklemler ve omurga üzerinde olumsuz birtakım sonuçları ortaya çıkarabildiği belirtildi.

Manuel Fizyoterapist Hüseyin Oğuzhan Söylemez ileriye dönük ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek çocuklarda ki omurga eğriliklerinin ameliyata gerek görülmeden “manuel terapi” yöntemiyle kısa sürede tedavi edilebildiğini söyledi.

Söylemez tedavi yöntemini şöyle anlattı:
Öğrencilerdeki omurga eğriliği neden olur? Ameliyatsız düzelir mi?

Öğrenciler okula giderken kilolarca kitap ve defteri sırt çantalarında taşımak zorunda kalıyorlar. Bu çantaların ağırlığı omurgaya bindirilen dengesiz yüklenme ile sırtta “skolyoz” adı verilen eğriliklere neden olur. Günümüz de neredeyse tüm çocuklarda ve yetişkinlerde omurga eğrilikleri vardır. Bu bir omuzun diğerinden yukarda, bir elin diğerinden uzun olası ya da bir ayağın diğerinden uzun olmasıyla basitçe anlaşılabilir. Bu omurga eğrilikleri çocuklarda daha kolay düzelir. Belli bir açıya kadar tamamen ameliyatsız geçebilir. Yetişkinlerde omurga daha sert bir yapı halini aldığından düzelme oranı azalır. Ağır sırt çantaları, arabada ya da ekran başında eğri oturma gibi yanlış pozisyonlar bunları tetikler. Manuel Terapi adını verdiğimiz ve tamamen elle yapılan bu uygulamayla çocuklarda ki omurga eğrilikleri tedavi edilebilir.

Reklam
Reklam

Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi elle tedavi anlamına gelir. Omurga ve eklemlerdeki çıkık, yarı çıkık ve tüm yer değiştirmelerin fizyolojik sınırlar içinde birtakım özel egzersiz ve manevralarla normal anatomik pozisyonuna getirilmesidir. Manuel terapi olarak, fizyoterapistler kas dokusu üzerinde baskı ve eklemleri işlemek bir girişim ağrısı kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonu nedeniyle geri azaltmak için ellerini kullanır. Ancak bu uygulamayı mutlaka eğitim almış kişilerin yapması gerekir. Bu yüzden ülkemizde oldukça yaygın olan kırık çıkıkçılar yüzünden birçok insanda telafisi mümkün olmayan sorunlar yaşanıyor. Ülkemizde bu işin eğitimini almış az sayıda fizyoterapist mevcut. Özellikle Almanya bu konu da çok gelişmiş bir ülke. Öyle ki günde ortalama 100.000 seans uygulama yapılmakta ve tedavi masrafları sigortalar tarafından ödenmektedir.

Manuel terapi yöntemi ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Omurga, eklem, kas, bağ ve sinir hizalanma sorunları ve bunların yarattığı rahatsızlıklar. Örneğin bel ve boyun fıtığı, boyun ve bel düzleşmeleri, siyatik, sinir sıkışmaları, el bileği sinir sıkışması, donuk omuz, topuk dikeni, menüsküs, bağ yaralanmaları, incinmeler, migren, omurga kaynaklı; kulak çınlaması-kabızlık-baş ağrısı-reflü, sinüzit, baş dönmesi, göz ağrısı gibi tedavi edilemez diye bilinen birçok hastalığın tedavisinde bu yöntem kesin sonuçlar verir.

Reklam
Reklam

Manuel Terapi nasıl uygulanır?

Bu tedavi yönteminde ağrılı bölgedeki kasları yumuşatıp söz konusu bölgeye basınç uygulayarak ağrının azalması sağlanır. Fizyoterapist bu tedavileri uygularken %90 oranında sadece ellerini kullanır. Yapışkan ve esnek bantlar, lastikler, ağrılıklar, minder, yastık gibi basit araçlardan gerekirse destek alır. Ortalama 20 gün ve her seansı 1,5 saat süren fizik tedaviye oranla bu tedavi 10 gün uygulanır ve her seans yaklaşık 20 dakikadır. Fizik tedavide ilk 10 gün hastanın ağrıları artarken bu yöntemle hasta ilk seansta rahatlamaya başlar. Ama hastanın önerdiğimiz egzersizleri de mutlaka yapması gerekir.