Çocuğunuzun boyu uzamıyorsa dikkat

Uzmanlar çocukların boy uzama dönemi ile ilgili uyarılarda bulundular.

İSTANBUL (İHA) - Çocukların boyunun doğumdan itibaren ergenliğe kadar her yıl en az 5 santimetre uzaması gerektiğini belirten uzmanlar, "Çocuğunuzun yıllık boy uzaması, 5 santimetrenin altında ise veya normal seyrindeyken bir anda duruyorsa, çocuğunuz büyüme hormonu eksikliğiyle karşı karşıya olabilir. Böyle bir durumda çocuğunuzu mutlaka bir doktora götürün" uyarısında bulundu. Ayrıca, bir yıl boyunca büyümeyen ayak numarası, değişmeyen elbise bedeni ve kısalmayan pantolon boylarının anne-babaların büyüme hormonu eksikliğinden şüphelenmeleri için yeterli belirtiler olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Tüm anne babaların, gelişme çağındaki çocukların boylarının uzamasını yakından takip ettiklerini belirten uzmanlar, ancak bazen boy artışındaki durmanın, anne babalar tarafından dikkate alınmadığını belirterek, bu tür durumların büyüme hormonu eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Tedavide erken teşhisin önemini belirten uzmanlar, büyüme hormonu eksikliğine bağlı olarak çocuğun boyundaki uzamanın durduğunun erken fark edilmesinin, yapılacak tedaviyle çocuğun gerçek boy potansiyeline ulaşmasını mümkün kılacağını belirtti.

BÜYÜMEYEN AYAK NUMARALARI, KISALMAYAN PANTOLON PAÇALARI Ayrıca uzmanlar, kız çocuklarının regl olmadan önce tedavi altına alınması gerektiğini de vurgulayarak, özellikle kız çocuklarının büyük bölümünün ilk reglleriyle birlikte boylarındaki uzama yavaşladığını ve kemiklerinin büyümeye kapalı hale geldiğini, bu nedenle erken yaşta sorunun tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Büyüme-Gelişme ve Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, konuyla ilgili şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Yaşıtları arasında normal hızda boyu uzamakta olan bir çocuğun daha sonra sınıfının kısa boyluları arasına gerilemesi, bir yıl boyunca büyümeyen ayak numarası, değişmeyen elbise bedeni ve kısalmayan pantolon boyları anne-babaların büyüme hormonu eksikliğinden şüphelenmeleri için yeterli belirtiler olarak görülmeli, konu ile ilgili bir merkeze başvurulmalıdır. Gerekli testler yapıldıktan sonra büyüme geriliği ortaya çıkarsa ve çocuğun kemik yaşı da elveriyorsa hemen ilaç tedavisine başlanmalıdır."

ÇOCUK İÇİN ENJEKSİYON UYGULAMA KALEMİ
Hastalığın tedavisi sırasında dünya genelinde kullanılan ilaçlar ve elde edilen verilerden de yararlanılabildiği belirtildi. Dünya genelinde rekombinant somatropin etken maddeli ilaçla, büyüme hormonu tedavisi gören 43.000 hastanın kayıtları değerlendirilerek hazırlanan ve en geniş veri kaynaklarından biri olan KIGS araştırmasından elde edilen verilere göre, bu ilacın boy uzaması üzerindeki etkileri doğrulandı. Ayrıca KIGS çalışmasının ortaya koyduğu verilere göre, tedavisi başlayan çocukların durumları incelenerek, tedavi görecekleri süre içinde 4 yıla kadar kaç santimetre uzayabileceklerinin belirlenebildiği de belirtildi.
Büyüme hormonunun hastalara doğrudan enjeksiyonla verildiği ve çocukların kendilerinin de kolayca ve acısız bir şekilde uygulayabildikleri enjeksiyon kalemlerinin de son yıllarda hastaların yaşam kalitesi açısından önemli bir gelişme olarak görüldüğü ifade edildi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: