Çocuğunuzun Dişlerini Önemsiyor Musunuz?

Yaz tatiliyle birlikte çocukların diş fırçaları da tatile girmesin

Yaz tatilinin başlaması ile evdeki düzen ve alışkanlıklar da değişiyor. Her sabah düzenli yapılan diş fırçalamaları yaz aylarında ihmal edilip, çürüğe neden olan gıda tüketimi artıyor. Sonuçta çürük oluşumu için zemin oluşturuyor. Ancak alınacak önlemlerle bu durumun önüne geçmek mümkün.

Okulların kapanması ile birlikte tatile giren çocukların diş fırçaları da tatile girebiliyor. Yaz tatili evdeki düzenle birlikte birçok alışkanlığı da değiştirebiliyor ki bunların başında diş fırçalama geliyor. Her gün aynı saatte kalkıp kahvaltısını yaptıktan sonra dişlerini fırçalayarak okula giden çocuk, tatilde ya bu alışkanlığını bozuyor ya da tamamen ortadan kaldırıyor. Geç saatte uyanıp, uzun süren kahvaltı sonrasında oyuna ya da televizyona dalarak diş fırçalama ihmal edilebiliyor. Bu ihmalin devam etmesi de çocuklarda çürük diş oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

Reklam
Reklam

"Çürükten koruyucu uygulamalar ile çocuğunuzun dişlerinin zarar görmesini önleyebilirsiniz " diyen Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, bu uygulamalar hakkında bilgi veriyor.

Doç. Dr. Şule Çıldır, en önemli diş fırçalama zamanının kahvaltı sonrasında olduğuna dikkat çekerek, "Kahvaltı sonrasında dişler fırçalanmadığında, tüketilen bal, pekmez, reçel, çikolatalı süt gibi çürük yapıcı gıdalar tüm gün diş yüzeyinde kalabiliyor ve bu nedenle de dişlerde çürük gelişimi riski de artıyor" diye konuştu.

En etkili diş koruma yöntemi düzenli fırçalama

Doç. Dr. Şule Çıldır, çürüğe neden olan gıda tüketiminin fazlalaştığı bu aylarda "Çürükten Koruyucu Uygulamalar" ile çocuğun dişlerinin koruma altına alınabileceğine dikkat çekiyor:

"Yapılan araştırmalara göre; çocuklarda çürük sıklığının, özellikle karışık dişlenme döneminde (7-12 yaş arası) yüzde 90'lara ulaştığı görülüyor. Bu nedenle, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını ve en önemlisi genel sağlığını da koruyabilmek için çürükten koruyucu yöntemlerin uygulanması öneriliyor. Çocuklarda çürükten korunmadaki en etkin yöntem, dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde günde en az iki kez fırçalanmasıyla olur. Bunun dışında çürük gelişiminin önlenmesinde etkili olan bazı koruyucu uygulamalar bulunuyor. Bu koruyucu uygulamalar, çocukların seveceği meyveli tatlarda (çilekli, muzlu, üzümlü vb) yüzeyel fluorid ve fissür örtücü (dişler üzerindeki çukurcukların fluoridli preparatlarla kapatılması) uygulamalardır."

Reklam
Reklam

Fissür Örtücü

Genç süt ve sürekli dişlerin asit ataklarına karşı daha duyarlı olduğunu belirten Doç. Dr. Şule Çıldır, bu dişlerin yapısının erişkin dişlerindekine göre daha geçirgen olduğunu, bu nedenle çocuklarda diş çürüğünün daha kolay oluşup, daha hızlı ilerlediğini söylüyor. "Yapılan araştırmalar, oluşan her beş çürük lezyonundan dördünün arka azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde oluştuğunu gösteriyor" diyen Doç. Dr. Şule Çıldır, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor:

"En büyük nedeni bu dişlerin yüzeylerindeki derin girintilerdir. Fırça kıllarının bu derin girintilerin tabanına kadar ulaşıp bu bölgeleri temizlemesi güçtür. Özellikle büyük yüzeylere ve derin çukurcuklara sahip olan ve en önemlisi 6 yaşında sürüp ömür boyu ağızda kalan 6 yaş dişlerine fissür örtücü uygulanması büyük yarar sağlar. Çünkü o yaştaki bir çocuk, en arkada bulunan bu büyük dişleri iyi ve özenli fırçalayamaz. Anne-baba da bu dişlere fırçalama sırasında özen göstermezse, derin çukurcuklar içerisinde biriken yiyecek artıkları kısa zamanda, hatta dişler dizideki yerlerini tam almadan bile çürüyebilirler. Bu nedenle çocuklarda çürüğün en çok oluştuğu azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki girintiler halk arasında "Diş Ojesi" olarak bilinen "Fissür Örtücü" uygulamaları ile örtülerek çürük oluşumundan korunmuş olur. Fissür örtücüler, azı dişlerinin çukurcuklarını kapatarak asit ve plaktan korumakta ve bu sayede dişlerin çürükten korunmasına yardımcı olmaktadırlar. Fissür örtücüler bir kez uygulanır, tekrarlanmasına gerek yoktur. Ancak düzenli olarak (6 ayda 1) kontrol edilmeleri gerekir."

Reklam
Reklam

![cocuk-disi_450]()

Yüzeyel Fluorid uygulamaları

Çürükten korunmada önemli rol oynayan bir diğer uygulamanın da dişlerin tüm yüzeylerine uygulanan "Yüzeyel Fluorid Uygulamaları" olduğunu belirten Doç. Dr. Şule Çıldır, "4 dakikalık bir uygulama ile fluorid ağız içerisinde diş minesine, varsa dolgulara ve yumuşak dokulara tutunarak, ağızda yaptığı fluorid salınımı ile çürükten korunmaya yardımcı olur. 4-6 ayda bir tekrar edilen bu uygulamalar sayesinde asit ataklarının önüne geçilebilir ve ağız ortamında sürekli bir fluorid salınımının olması sağlanır. 3,5 yaşından sonra çürükten koruyucu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bu uygulamaların yapılması ve düzenli aralıklarla kontrol edilmeleri sayesinde çocuğun diş çürüğü oluşumundan sürekli olarak korunması mümkün olur" diyor.

Tüm bu koruyucu uygulamaların, ancak düzenli diş fırçalamayla birlikte fayda sağladığının altını çizen Doç. Dr. Şule Çıldır, fırçalama olmaksızın sadece koruyucu uygulamalarla çürükten korunmanın mümkün olmadığını hatırlatıyor.

Reklam
Reklam