ISPARTA (İHA) - Isparta Özel Davraz Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Cantürk, 4-8 yaş aralığında bulunan tüm çocukların hipermetropi ve tembellik hastalığına karşı mutlaka göz sağlığı kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Özel Davraz Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Cantürk, 4-8 yaş arasında çocukları bulunan ailelerin hipermetropi ve tembellik hastalığına karşı duyarlı olmalarını istedi. Anaokulu veya 1. sınıftaki tüm çocukların mutlaka bir göz hekimine kontrol ettirilmesi gerektiğini anlatan Cantürk, şöyle konuştu:
"Çünkü yakını bulanık görme dediğimiz hastalık ile göz tembelliğinin tedavisi sadece bu yaş aralığında yapılabilmektedir. Aynı şekilde şaşılık için de bu yaşta tedavi uygundur."
Hipermetropinin bir hastanın uzaktaki cisimleri genellikle net gördüğü halde yakındaki cisimleri net görebilmesi için gözlerini refleks olarak daha fazla uyum yapmak zorunda kalmasına sebep olduğunu belirten Cantürk, bununda yakın işlerde gözlerin daha fazla yorulmasına yol açtığını söyledi. Cantürk, çocuklarda görülebilecek göz hastalıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Hipermetropi, çocuklardaki şaşılıkların en önemli sebeplerindendir. Hipermetrop kişilerin gözlerinin ön arka çapı daha kısa olduğu
için bunlarda kapalı açılı göz tansiyonu (glokom) daha sık görülür. lrsi geçiş özelliği var. Bütün çocuklar doğduğunda az miktar hipermetroptur. Bu yirmi yaşına kadar yavaş yavaş azalır. Genelde 20-34 yaş arasında numara aynı kalır. 35 yaşından sonra 60 yaşına dek numaralar tekrar artar. Tek taraflı hipermetropide veya bir gözün daha yüksek numaralı olduğu hipermetropide kolayca göz tembelliği gelişir. Göz tembelliği olan kişilerin veya ailesinde hipermetropisi olanların çocuklarının muhakkak 2-5 yaşları arasında bir göz muayenesinden geçmeleri gerekir. Çünkü, göz tembelliğinin yedi yaşından sonra tedavisi yok. Hipermetropi de ince kenarlı mercekler kullanılır. Eğer hastalar tercih ederlerse kontakt lens takılabilir. Eximer lazerle dört numaraya kadar hipermetropinin tedavisi mümkündür."