BURSA (İHA) - Uzmanlar, çocukların yemek yemeyi reddetmesinin, gelişmiş ülkelerde yüzde 12 sıklıkta görülen bir durum olduğunu belirterek, "Çocukların iştahı kesildiyse, aileler davranışlarını değiştirmeli. Yemeklerden önce de şeker, çikolata, cips gibi iştahı kesen yiyeceklerden uzak durulmalı" diyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Pınar Yılmazbaş, iştahsız bir çocuğun, öncelikle büyüme ve gelişmesinin yaşına göre uygun olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade ederek, "Diğer önemli husus da iştahsızlığa kansızlık, bağırsak parazitleri ve çinko eksikliğinin eşlik edip etmediğinin açığa kavuşturulmasıdır" dedi.
İştahsızlığın psikolojik sebeplerden de kaynaklanabileceğini kaydeden Dr. Yılmazbaş, "Çocukta üzüntü, kıskançlık ve endişe meydana getiren bir faktörün olup olmadığı araştırılmalıdır. Altta yatan neden uygulandıktan sonra ailenin davranışlarında değişiklikler yapması iyi sonuçlar vermektedir. Çocuklar yetişkinlerin yemek konusuna ne denli önem verdiğini kolayca algılarlar ve yemeyi reddetmeyi ilgi çekmek için bir silah olarak kullanırlar. Anne ve babanın sakin, kararlı ve ortak bir tutum belirlemesi gerekmektedir. Aile içinde herkesin farklı davranışlar sergilemesi çocuğun aklını karıştırır. Ailenin günün belirli saatlerinde hep birlikte sofraya oturup, birlikte yemek yemesi çocuk için iyi bir model oluşturmaktadır. Çocuklar zaman zaman aynı tür yemeklerden sıkılabilirler. Bu durumda çocuğun alması gereken gıdaların farklı biçimlerde ve göze hoş gelecek şekilde çeşitlendirilerek verilmesi gerekebilir. Çocuğu yemek yerken kendi haline bırakmak, bunu yaparken de etrafı kirletmesine göz yummak gerekir" diye konuştu.
Yemeklerden önce abur cubur diye tabir edilen şeker, çikolata, cips gibi iştahı kesen yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmazbaş, "Çocuk yemek saatinden önce acıkmışsa abur cubur vermek yerine yemek öğünü saatini beklemeden erken yedirilebilir. Diğer önemli bir nokta çocuğun içtiği inek sütü miktarını 500 ml ile sınırlamaktadır. Günde 500 ml'den fazla inek sütü alınması çocuğun diğer besinleri yeterli miktarda almasını engellerken, demir eksikliğine de neden olabilir" şeklinde konuştu.