Çocuğunuzun Yeme Bozukluğunu Engellemenin Yolları

Maalesef çoğumuz çok sağlıklı olmayan bir şekilde besleniyoruz ve yeteri kadar egzersiz yapmıyoruz. Bu durum çocuklar için de geçerli.

Aslında, uzmanlar bu çağdaki çocukların ebeveynlerinden daha sağlıklı olan ilk nesil olduğunu öne sürüyor.

Çocukların abur cubur tüketimi ile egzersiz yapma konusundaki eksikliği toplumsal zayıflık takıntısı ile birleştiğinde, yeme bozukluğu ortaya çıkıyor. ABD’de kaç gençte yemek bozukluğu geliştiğini tahmin edin. Kızların %23’ünde ve erkeklerin %6’sında yeme bozukluğu görülüyor!

Yeme bozuklukları (muhtemelen bildiğiniz gibi) çocuğunuz için ciddi bir risk faktörü. Ebeveynler, yeme bozukluklarını önlemede düşündüklerinden daha güçlüler ama unutmayın ne kadar erken başlarsanız müdahaleniz o kadar başarılı olur. Ergenlik çağında, çocukların kendi vücutlarını kontrol etme haklarını savunduğu dönemde müdahale etmek ustalık istiyor ve daha az etkili oluyor.

Reklam
Reklam

Peki, çocuğunuzda yeme bozukluğu gelişmesini önlemek için ne yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun, sağlıklı bir vücuda ve sağlıklı bir vücut görünümüne sahip olmasına yardım edin.

1. Kendi vücudunuza karşı tutumunuzu göz önünde bulundurun.

Umarım vücudunuzun her santimetresini SEVİYORSUNUZ’dur. Çoğumuz toplumun zayıflık takıntısından etkileniyor ve kendimizi acımasızca yargılıyoruz. Çocuğumuzun kiloalmaya başladığını gördüğümüzde, hayatı boyunca kilosuyla sorun yaşayacağından endişeleniyoruz. Maalesef, çocuklarımız bu korkumuzu hemen fark ediyor ve kendileri ile ilgili yanlış bir şeyler olduğunu düşünmeye başlıyor. Bunu, kendi vücudunuzla daha sağlıklı bir ilişki geliştirmek için bir fırsat olarak kullanın. Böylece utanma ve “yeteri kadar iyi olmama” hissiniz diğer nesile geçmez.

2. Basının, zayıf bedeni olumlu şeylerle eşit tutarak nasıl gerçekçi olmayan imajlar yarattığı konusunda çocuklarınızı eğitin.

Dergi kapaklarındaki tüm modellerin abartılı olduğunu ve gerçek olmadığını belirtin. Kızınıza ve oğlunuza örnek videolar izlettirin. Örneğin; Dove Güzellik Değişimi Videosu (billboard modeli olması için üzerinde değişiklikler yapılmış sıradan genç bir kadın) ve Diet.com'un PhotoShop Etkisi (Photoshop’un ne kadar yaygın olduğunu gösteren ve hepimizin kendimizi yargılamasına neden olan gerçek üstü bir güzellik standardı yaratan video).

Reklam
Reklam

3. Kendinizi iyi yeme alışkanlıkları konusunda model olmaya adayın.

Örnek olun. Siz ne yaparsanız, onlar da yapar. Eğer soda içerseniz, onlar da soda içer. Eğer bir tabak havuç yerseniz, onlar da yer. Eğer bu size kısıtlanmak gibi geliyorsa, kötü yemek alışkanlıklarınızın çocuğunuz için kötü bir miras olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu korumak için beslenme alışkanlığınızı değiştirmek istemez misiniz? Sağlığınızın iyileşmesi, zinde kalmanız ve iyi görünmeniz ödülünüz olur, çocuğunuz daha fazla havuç ister.

4. Diyet yapmaktan bahsetmeyin.

Aslında, diyet yapmayın. Sadece sağlıklı yemek yiyin ve egzersiz yapın. Bu alışkanlıklar, ailenizde herkesin yaşamının otomatik bir parçası olsun. Araştırmacılar diyet yapmanın işe yaramadığını gösteriyor; diyet yapmak sadece çok yemeye neden olan kısıtlanma ve özlem hissi yaratıyor, vücut kimyasını değiştiriyor. Böylece diyet yapanlar her zaman verdikleri kiloları geri alıyor ve bir dahaki sefer vermesi daha da zorlaşıyor. Sadece uzun süreli sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak insanların kilo vermesine ve verdikleri kiloları korumalarına yardımcı oluyor.

Reklam
Reklam

Çocuğunuza öz denetimi öğretmek mi istiyorsunuz? Vücudunuzu dinleme fikri ile başlayın: "Aç mısınız?" Çocuğunuz tatlı istediğinde, sadece hayır demeyin çünkü bu, kısıtlanma duygusu uyandırır. Bunun yerine ona, tatlıyı bir başka zaman vereceğinizi belirterek şunları söyleyin: "Fırın her zaman burada... ve biz sadece özel etkinlikler için gidiyoruz, her gün değil." Araştırma, bunun özlemi ve çok yeme isteğini azalttarak kendimizi güçlü hissedere sağlıklı seçimler yapmamızı sağladığını gösteriyor.

5. Beslenme ile ilgili en son bilgileri öğrenin.

Fazla kilolu Amerikalıların yüzdesi, son yüzyıl boyunca iki kattan fazla arttı ve artmaya devam ediyor. Hastalık vakaları da bununla aynı doğrultuda artıyor. Bunun suçlusu da hareketsiz yaşam tarzımız, yüksek stres seviyesi, büyük yemek porsiyonları ve sıkıntılı dönemlerde ekstra yemek yeme eğilimimiz.

Ama beslenme uzmanları işlenmiş yiyeceklerin giderek daha fazla sağlık sorunlarına neden olduğunu ileri sürüyor. Aşırı kilo alma döneminde doymuş yağların tüketimi azalırken işlenmiş yiyeceklerin tüketimi önemli ölçüde artıyor. Uzun depolama ve nakliye süreçleri boyunca dayanacak şekilde, besin değerinden daha ziyade tadı düşünelerek tasarlanan bu yiyeceklerde kullanılan hidrojenize yağlar, koruyucular, mısır şurubu ve karbonhidratlar vücudumuza zarar veriyor. Tüm bunlar, yaşlandıkça kronik hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Bu hastalıkların etkileri çocukluk döneminde enflamasyon ve şişmanlama ile birlikte görülmeye başlıyor.

Reklam
Reklam

6. Eğer biraz tombullaşmaya başladığınızı farkederseniz bu konuda yorum yaparak çocuğunuzun içine kapanmasına neden olmayın.

Bunun yerine, fiziksel aktivite seviyesini arttırın ve aile diyetinizde yağ ve şeker içeriğini azaltın. Eğer çocuğunuzun kilo vermesi gerekiyorsa, tüm aileye sağlıklı beslenme programı uygulamaya başlayın. Yiyecek alışkanlıklarını değiştirmek herkes için zir bir iş ve bir çocuktan evdeki diğer insanların yediği şeylerden vazgeçmesini beklemek çok mantıksız.

7. Abur cuburları bir kenara bırakın

Özel etkinlikler haricinde abur cuburları bir kenara bırakın çünkü bunlar, ailedeki herkes için zararlı ve eğer çocuklar diğer aile bireylerinin bunları yediğini görürse, abur cuburlara karşı direnmeleri zorlaşır. El altında ne varsa yerler ve bazen gizli de yiyebilirler. Pek çok genç kız gizli gizli dondurma yiyip ardından kusarak bulimik davranış gösterir.

8. Sebze yedirmeye çalışın

Kendisine saygısı olan hiçbir çocuk, ilk kez gördüğü yeni bir gıda ürününü denemez. Ancak eninde sonunda, bunu denemeyi düşünür. İşte bu sebeptendir ki daha fazla gıda ürüne maruz kalan çocuklar, aslında daha karmaşık birer tüketicidir. Yapılan çalışmalar, çocukların yeme konusundaki isteklerini belirleyen başlıca unsurun, gıda maddesine olan aşinalıklarıyla ilgili olduğunu gösteriyor.

Reklam
Reklam

9. Çocuğunuzun spora katılmasını sağlayın.

Her çocuğun düzenli fiziksel aktiviteye ihtiyacı var. Kızlar spor yaptığında, vücutları için daha sağlıklı alışkanlıklar ediniyorlar. Çocuklar küçükken sevdikleri bir spor buldukları zaman, yaşamları boyunca forma kalma ihtimalleri daha fazla oluyor. Egzersizin vücut yağlarına olan etkisinden bahsetmek yerine, egzersizin vücut kimyamızı değiştirerek daha sağlıklı ve mutlu olmamızı sağladığını açıklayın. Her hafta sonu ailece fiziksel aktivite yapma ve hareket etme konusunda ısrarcı olun.

10. Asla diğer insanların vücutları hakkında yorum yapmayın.

Eğer sürekli olarak birinin ne kadar zayıf ya da şişman göründüğünden bahsediyorsanız, çocuğunuz da vücut şeklinin önemli olduğunu düşünür ve insanlar sürekli vücuduna bakıyormuş gibi hisseder.

11. Bakıcıya çocuğunuzun neler yiyebileceği konusunda bilgi verin.

Bu konuda sert olursanız, çabalarınızı sabote edecek yasak meyvelerin yenmesini engellersiniz. Sağlıklı beslenme alışkanlığı her akşamüzeri yenişlen cipsler ve soda ile kolayca bozulabilir.

Reklam
Reklam

12. Bebeğinize anne sütü verin

Yetişkin olduğunda fazla kilolu olma ihtimalini azaltmak için bebeğinize anne sütü verin.

13. Stresi azaltın.

Vücutlarında stres hormonu yüksek olan çocuklar fiziksel olarak daha sağlıksız oluyor ve killo alma eğilimleri artıyor.

14. TV izlemeyi azaltın.

Her gün iki saat televizyon izleyen çocukların, yüksek kolesterollü fazla kilolu yetişkinler olma ihtimali daha fazla oluyor. ABD’li obezite uzmanı David Ludwig son yapılan çalışmaların çocuklara yönelim yiyecek reklamlarının yasaklanmasının faydalı olduğunu belirtiyor ve şöyle söylüyor:

"Çocukluk obezitesinin kriz boyutlarına ulaştığı çağımızda, ticari yiyecek endüstrisinin çocukların fastfood, meşrubat ve yüksek kalorili düşük kaliteli atıştırmalıklar gibi fazla kilo alımı ile bağlantılı ürünleri tüketmesi için teşvik etmesi çok yanlış.”

Pek çok ülkede TV reklamları dâhil, çocuklara yönelik pazarlama yapılmasının yasak olduğunu biliyor muydunuz?

YEME BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLAR NASIL YAKLAŞILMALI?