Çocuk & Ebeveyn Çatışması

Halat çekme yarışı

Dışardan ailelere baktığımızda nedense çoğunda çocuklar ve ebeveynler arasına bir halat çekme yarışı var gibi görünüyor. Ebeveynler çocukları kendi tarafına çekmeye çalışırken, çocuklar sonuna kadar inat edip "hayır benim tarafa" diyor.

Oysa unutmamamız gereken her zaman aynı tarafta olduğumuz. Çocuklar bunu farketmeyebilir ama anne babalar olarak bizim görevimiz bunu aklımızdan çıkarmamak ve onlara her zaman, her koşulda karşılarında değil yanlarında olacağımızı hissettirmek.

Bunu yapabilmenin temelinde öncelikle çocuğumuzu tanımak var. Karakterini, güçlü ve zayıf yanlarını iyi bilmemiz gerekiyor. Büyüme süreci içinde değişimlerini gözlememiz, nerelerde zorlanıp nereleri kolaylıkla geçebileceğini öngörmemiz gerekiyor. Büyümek de öyle kolay değil! Hızlı bir şekilde kendinde ve çevresinde değişiklikler oluyor.

Reklam
Reklam

Çocuklar buna uyum sağlamaya çalışırken; nasıl vücutlarındaki kasları geliştiriyorlarsa duygusal olarak da tepkileriyle tutunmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla; yaptıkları şeyler bize karşı gelmek, inatlaşmak, sinirlendirmek için değil. Sadece deniyorlar, yaşayarak öğreniyorlar!

Biz de anne babalar olarak onlarla beraber tecrübe edindiğimize göre; aslında biz de bu büyüme ve değişim içinde en az onlar kadar zorlanabiliyoruz. Aşmanın yolu kişisel farkındalığımız ve gelişimimiz olmalı.

Kendimizi hem anne baba olarak hem de birey olarak iyi tanımamız; gelişim alanlarımızı görmemiz ve hızlı bir şekilde harekete geçmemiz önemli.

Çocuğumuzu tanıdıktan sonra onu doğru yaklaşım sergileyebilmekte iyi bir dinleyici olma becerisi devreye giriyor. Bir anne baba çocuğunu çok iyi dinleyebiliyor olmalı!

Dinlemek çok boyutlu bir eylem. Gözlerinin içine bakarak, tamamen ona odaklanarak dinlemek...

Söylediklerini, söylemediklerini, beden dilini, derinlerdeki duygularını, endişelerini, korkularını her şeyini duyabilmekten bahsediyoruz. Güzel bir söz vardır, anne babalar sadece kulaklarıyla değil kalpleriyle dinlemeyi bilmeliler der.

Reklam
Reklam

Siz dinledikçe; çocuğunuzu daha iyi anladığınızı, anladıkça anlaştığınızı ve dolayısıyla halatın aynı tarafında olduğunuzu göreceksiniz.

Figen Küçükkoner Kırca

www.lifefocus-tr.com

figen.kirca@lifefocus-tr.com

facebook: Ebeveyn Koçu Figen Kırca

twitter: @Coachfigen