'Çocuk diliyle' hava durumu'

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bazı hava tahmin kavramlarını, çocukların anlayabileceği şekilde kodlayıp kolaylaştırdı. Buna göre, haritadaki yüksek basıncı simgeleyen Y: 'Yaşasın güzel hava' A ise 'Aksi ve sıkıcı hava' anlamına geliyor.

İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yer kartı denilen meteoroloji haritasında yüksek basınç 'Y'nin, 'Yaşasın güzel hava'yı sembolize ettiğini vurgulayarak, "Burada 'güzel havanın' anlamı, güneşli ve sıcak havadır. Ayrıca 'Y' ile 'ağır' (yoğun) sembolize edilebilir. Ağır hava ile güzel hava arasında ilişki mevcuttur. Birçok çocuk, yanlış şekilde 'Y'yi 'yüksek sıcaklık' olarak algılayabilir. Oysa yüksek basınç sisteminde hava açık ama 'soğuk' veya 'sıcak ' olabilir. Hava haritalarında alçak basınç 'A' 'can sıkıcı' (aksi) havayı sembolize etmektedir diyebiliriz. 'Can sıkıcı hava' ile bulutlu ve yağmurlu havayı ifade ediyoruz. Ayrıca 'A', 'hafif' (Az yoğun) olarak da düşünebilir" dedi.

Reklam
Reklam

Hafif havanın (uçan balon gibi) yükseldiğini ve bulutların oluşması sonucu yağış meydana getirdiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, "Cephe renkleri, soğuma veya ısınmayı çocuklara göstermek için kullanılabilir. Mavi, soğuk bir renktir ve bu nedenle mavi üçgenlerin anlamı, soğuk havadır. Kırmızı ise sıcak bir renktir ve bu nedenle kırmızı yarı kürelerin anlamı, sıcak havadır. Genellikle çocuklar cephelerin hareketi kavramına pek sahip değildir. Cephe hareketlerinin gösterilip, anlatılması çocukların civardaki sıcak ve soğuk havayı anlamalarına yardımcı olur. Maalesef TV ve gazetelerimiz hala meteorolojik haritaları vermiyor" diye konuştu.