Çocuk Gelişim Uzmanı Taşkın: Çocuklara zeka testi yaptırın

Uzmanlar, 7 yaşında bir çocuğun zeka yaşının 4, 4 yaşındaki bir çocuğun ise zeka yaşının...

Uzmanlar, 7 yaşında bir çocuğun zeka yaşının 4, 4 yaşındaki bir çocuğun ise zeka yaşının 6 çıkabileceğini belirterek, bunun tespit edilmesi halinde çocuğa da zeka yaşına göre davranılmasının yerinde olacağını belirtiyor.

Yozgat Devlet Hastanesi'nde 5 yıldır sağlık hizmeti veren Çocuk Gelişim Ünitesine vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Aileler yeni doğan 0-6 yaş grubu çocuklarının yanı sıra büyük çocuklarını da Çocuk Gelişim Ünitesine getirerek gelişim sürecini takip ediyor. Günde yaklaşık 30 çocuğun getirildiği gelişim ünitesinde çocuklar hem burada bulunan oyun parkında oynuyor hem de testten geçiriliyor. Uzmanlar, ailelere çocuğunun zeka yaşına göre davranılması tavsiyesinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Özben Taşkın, yeni doğan 0-6 yaş çocuklarda zeka testi taramasının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Tedaviye erken başlamanın olası rahatsızlıkların önüne geçebileceğini söyleyen Çocuk Gelişim Uzmanı Özben Taşkın, "Buraya gelen büyük ve küçük yaş grubu çocuklar var. Bu çocuklarımızı 0-16 yaş grubuna kadar takip ediyoruz. 0-6 yaş grubu çocuklarımıza zeka testi yapıyoruz. 6 yaşın üzerinin de genelde boy ve kilo olarak takibini yapıyoruz. Yozgat’ta genelde biraz boy kısalığı var, o yüzden ergen çocuklar daha fazla geliyor." dedi.

Doğumdan 3. aydan sonra 0-6 yaş grubu çocuklara zeka testi yaptıklarını belirten Özben, şu bilgileri verdi: "Doğumdan sonra 80 aya kadar çocuklarda zeka testi yaptırabiliyoruz. Zeka testimizin adı ‘Denver 2 Gelişimsel Tarama Testi’ bu test sayesinde hem gelişme geriliği, hem zeka geriliği hem de ileri düzeyde olan çocukları tespit ediyoruz. Çocuğun takvim yaşını belirledikten sonra ortalama belirli bir çizgimiz var. Bu çizgimizi çizdikten sonra bakıyoruz çocuğa, ileri düzeyde olan maddeleri de yaptırdığımız zaman çocuk başarılı olursa ileri tanı olarak belge veriyoruz. Bu belge bizi de ailemizi de çok mutlu ediyor."

Reklam
Reklam

Zeka seviyesinin çocuklarda yaşlara göre değiştiğine dikkat çeken Özben, "7 yaşında bir çocuğumuzda zeka yaşı 4 çıktı. O çocuğa 7 yaşında bir çocuk gibi davranamayız. 4 yaşında gelen bir çocukta ise 6 yaşında zeka seviyesi çıktı. O zaman ne yapıyoruz, ona 6 yaşında bir çocuk gibi davranmak gerekiyor, bu benim fikrim. Bu şekilde hastalarımı yönlendiriyorum. Evde neler yapmalıyız, çocuklarımızla nasıl vakit geçirmeliyiz konusunda ailelerimizi yönlendiriyoruz. İleri üstün yetenekli tanı alması demek yaşıtlarına göre iki yıl kadar ileri çıkması demek. Bu sayı ilimizde 30-40 kadardır. Biz bu çocuklarımızı tespit edip ailelerimizi bilgilendiriyoruz. Bu konuda gerek burada gerekse ilçelerimizde seminerler vererek ailelerimizi bilgilendiriyoruz. Bizim ailelerimizden isteğimiz çocuklarını buraya getirsin, birlikte çoğumuzun sağlıklı bir gelişim süreci yaşamasını sağlayalım." şeklinde konuştu.

ERKEN TANI ERKEN TEŞHİS

Ailelerin çocuklarını gelişim ünitesine getirmesi için illa bir rahatsızlığı olması gerekmediğini vurgulayan Özben, sözlerini şöyle tamamladı: "Ailelerimiz buraya gelebilmeleri için bir şikayetleri olmasına gerek yok. Sadece ben çocuğumun gelişimini merak ediyorum diyerek gelebilirler. Bazı ailelerimiz benim çocuğum çok zeki diye geliyor, bir bakıyorsunuz zeka geriliği olabiliyor. Bazı ailelerimizde zeka geriliği diye getiriyorlar, ama çocuk ileri düzeyde zekalı çıkabiliyor. Biz bu gelişmeleri ailelerimizle birlikte yapmalıyız. Özellikle rahatsızlığı olan çocuklarda ailelerimiz, 'babası da öyleydi geç konuşmuştu' diyor. Ya da 'anne de böyleydi' gibi yanlış düşünceler içine girmesinler, çocuklarını bize getirsinler. Çünkü erken tanı erken teşhis demektir, ne kadar erken tedaviye başlanırsa tedavi süreci o kadar kısa sürer ve başarılı olunur. Bu yüzden ailelerimiz çocuklarını mutlaka gelişim ünitemize getirsinler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz