Çocuk Gelişiminde 8 Yaş

Bu yaşta çocuk sevgi dolu ve dürüst ilişkiler kurmanın peşindedir. Ailesine olan güveni sarsılmasın ister.

Bu çerçevede yaşadığı sürece mutlu olacak bir dönemdedir. Kendini kabul ettirme çabalarında ve saygı duyulan bir birey olma uğraşları içerisindedir. Öğretmenleri, aileleri ve yakınlarındaki yetişkinleri birer rol model olarak görmeye, onların ağzından çıkan her şeye inanmaya meyillidirler. Okulda yavaş yavaş kendi sosyal çevresini oturtmaya çalışan bu çocuk artık okula biraz daha alışmış, fakat ağırlaşan sorumluluklarla baş etmeye çalışan bir bireydir. Bununla beraber benlik arayışı içerisinde olduğu da söylenebilir. Kendini keşfetmeye çalıştığı bir dönem geçirmektedir. Ellerinden geldiğince çok şey deneyimlemeye ve öğrenmeye çalışır. Bunu yaparken desteklenirse gelişecektir. Eğer başarısız olursa ve bu başarısızlıklar yüzüne vurulursa içine kapanacak ve özgüveni gelişemeyecektir. Ebeveynlerini ve öğretmenlerini hayal kırıklığına uğratmaktan çok korkarlar, bu nedenle en ufak başarısızlıkta pes etme eğilimi gösterebilirler. Bu durumda ailesinin ve çevresindeki yetişkinlerin desteği onun kendine güvenmesine yardımcı olabilir. Başarılı olduklarında bunun söylenmesini isterler. Kendileri ile gururlanma yaşlarındadırlar. Uyarılmaktan hoşlanmazlar, bu onlara hatalarının yüzlerine vurulması gibi gelir. Sürekli hata yaptığı ve uyarılması gerektiği hissi onun girişimci ruhunu öldürebilir. Bunun yerine onu destekleyerek isterse yapabileceği yönünde telkinler verilmelidir.

Reklam
Reklam

PSİKOLOJİ

8 yaş çocuğu her ortamda kendini göstermeye meraklı olmalıdır. Yani bildiklerini anlatmaya, yaptıklarını göstermeye çalışır. Özgüveni gelişme döneminde olan bu çocuğun bu hareketleri normaldir. Onaylanmak onun için önemlidir. Özellikle arkadaş çevresinde henüz birbirlerini takdir etme duyguları çok gelişmediği için bu ailesi ya da öğretmeni gibi yetişkinlerden görmeye çalışır. Emek vererek, uğraşarak yaptığı resimler, oyunlar ve diğer her şey takdir edilmeli ve yaratıcılığı desteklenmelidir. Her girdikleri ortamda dikkat çekmek isteme ve odak noktası olma ihtiyaçları bu nedendendir. Eğer bu durumlarda bastırılmaya çalışılırsa çocuğunuzun girişimciliğini engellemiş olacağınızı unutmayınız. Bu yaşta çocukların artık çok daha sosyal olduğunu ve arkadaşlık kavramlarına ne kadar önem vermeye başladıklarını görebilirsiniz. Yavaş yavaş arkadaşlarında kalmak istemek gibi huylar edinmeye başladıkları ve belli başlı arkadaş gruplarında kabul görmek için ne kadar çaba gösterdiklerini fark edebilirsiniz. Komik hikayeler anlatarak, taklitler yaparak ve yeteneklerini sergileyerek arkadaşları arasında dikkat çekmeye çalışması normaldir. Bu dönemde artık yavaş yavaş insanların maddi durumları bakımından birbirinden farklı olduğunu anlamaya başlayacak ve arkadaşlarında gördüğü kıyafetleri, yiyecekleri, ayakkabıları istemeye başlayacaktır. Bu konuda her ebeveynin tutumu farklı olabilir. Onun anlayabileceği şekilde bu durumları açıklamanız ve kafasında soru işaretleri oluşmasını engellemeniz faydanıza olacaktır.

Reklam
Reklam

Bu yüzeysel değerler her ne kadar gereksiz ve eşitliksiz olsa da henüz bunu anlayabilecek bir zeka yapısında olmadığı için ona her istediğini almak yerine orta karar bir tavır uygulamak en mantıklısıdır. Ayrıca bu süreçte bazen sadece kendi cinsinden arkadaşları ile ya da sadece karşı cinsten arkadaşları ile oynamak isteyebilir. Bunlar normal tavırlardır. Çocuğunuza her iki cinsiyetinde eşit olduğunu ve her iki cinsiyete aynı şekilde davranması gerektiğini anlatmalısınız. Kız ya da erkek çocuklar arasında asla ayrım yapılmamalı ve herkese eşitlikçi bir tavır sergilemesi gerektiğini onun anlayacağı şekilde anlatmalısınız. Özellikle bu yaşlarda acımasız olabilen çocuklar, fiziksel özellikler gibi konularda saldırgan bir tavır takınabilir. Bu konu hakkında da kimsenin dış görünüşü, cinsiyeti, ırkı ya da herhangi bir özelliği nedeniyle ayırım yapamayacağını özellikle anlatınız.

Bu yaşlarda öğrendiği yanlış davranışlar gelecek hayatında her alanda karşısına temel de edindiği bilgilere dayanarak kötü sonuçlar doğuracak şekilde yansıyabilir. Bununla beraber artık sorumluluklarını siz söylemeden yerine getirmesi gerektiğini unutmayınız. Dişlerini fırçalamak, ödevlerini yapmak, oyuncaklarını toplamak ve kendi alanını temiz tutmak gibi yapılması gereken işleri sizin yardımınız olmadan kendi başına yapmalıdır. Bu hem başarı duygusu vererek özgüvenini geliştirir hem de sorumluluk sahibi ve yardımsever bir insan olarak yetişmesine katkı da bulunur. Zaten bu dönemde artık eşyalarına daha fazla düşkün bir çocuğa dönüştüğünü fark edeceksinizdir. Hırsları ve başarı isteği artmıştır. Başka insanların gözünde nasıl göründüğünü merak eder ve kafasında tartar. İlişiklerini değerlendirmeye başlayabilir ve neden-sonuç ilişkisi kurarak olaylardan çıkarım yapabilir.

Reklam
Reklam

MOTOR BECERİLER

7 yaş ve sonrası çocukların artık temel becerilerini geliştirip, yeni beceriler edinmeye başladıkları bir dönemdir. Artık bir spor dalında rahatlıkla başarılı olabilir. Vücudu son derece dengelidir ve hakimiyeti yüksektir. Bu nedenle takım sporları ya da bireysel sporlar gibi aktivitelerden en az biriyle uğraşması hem fiziksel gelişimine katkı sağlayacak hem de zihnindeki odaklanma ve problem çözme yeteneklerini geliştirecektir. Burada çocuğun isteği de çok önemlidir. Sevmediği ve istemediği bir şeyi yapmaya zorlamak ileride bu spordan nefret etmesine ve ilk fırsatta vazgeçmesine neden olacaktır. Ayrıca sevmeden yaptığı için başarılı olması beklenemez. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun ne istediğini sormalı, onun karar vermesine yardımcı olarak bir spor seçmeli ve çocuğunuzun bu konuda kendini geliştirmesi için yardımcı olmalısınız.

Ayrıca artık çocuğunuz bir enstrüman çalmaya ya da oldukça güzel resimler yapmaya müsaittir. Geniş hayal güçleri sayesinde uğraştıkları her konuya yaratıcılıklarını katacaklarına emin olabilirsiniz. Ellerini kullanma yetenekleri geliştiği için sanatın herhangi bir dalıyla ilgileniyorsa bu konu üzerine gidebilirsiniz. Bu dönem çocuğunuza okuma alışkanlığı edindirmek için hala geç değildir. Sizi örnek alarak buna başlaması en basit yöntemdir. Eğer ona kitaplar okumuşsanız ya da evde bir şekilde sizi kitap okurken görmüşse bu alışkanlığı kazanması daha kolaydır. Ayrıca kitap okumak daha güzel bir dil konuşmasına, kurallara uygun cümleler kurmasına ve kelime haznesinin gelişmesine yardımcıdır.

Reklam
Reklam

Bunların hepsi birleşince çocuğunuzun kendi ifade etme şekli değişir ve daha rahat konuştuğu için özgüveni artar. Yaşına uygun ve seveceği tarzda kendi seçtiği kitaplarla başlayarak hem gelişmesine yardımcı hem de eğlenceli alışkanlığı ona kazandırabilirsiniz. Satranç oynamak da zihin gelişimi ve problem çözme yeteneğinin gelişmesi için iyi bir yöntemdir. Küçük yaşta bunu çocuğunuza öğretir ve gelişmesini sağlarsanız ileride karşılaştığı sorunlarda bu özelliklerini kullanabileceğinden emin olabilirsiniz.

BESLENME SAĞLIK

Bir spor dalıyla ilgilenmesi sağlığı için çok önemlidir. Bu dönemde kazandığı spor becerileri ileri yaşlarda bu kadar kolay öğrenilemediği gibi, bu kadar enerjik olup olmayacağı da bilinmemektedir. Bu nedenle enerjisinin yüksek olduğu ve öğrenme döneminde olduğu için yeni şeylere ihtiyaç duyan çocuğunuzu fiziksel aktivite içeren bir spor dalına teşvik etmeniz faydalı olacaktır. Bununla beraber dikkat etmeniz gereken konu çocuğunuzu ihtiyacı olduğu kadar beslemektir. Yani çok enerjik bir çocuğunuz yoksa ona gereksiz kaloriler vermek sadece kilo almasına neden olacaktır. Eğer kilolu bir çocuğunuz varsa bu konuda ona destek olmalı asla ama asla fiziksel görüntüsünden dolayı onu yargılamamalısınız. Bu ona kendini başarısız hissettirecek ve sizi hayal kırıklığına uğrattığı için üzülmesine neden olacaktır.

Reklam
Reklam

Onu her haliyle çok sevdiğinizi fakat sağlığı ve gelişimi açısından sağlıksız ve ona kilo aldıracak besinlerden uzak durması gerektiğini onun anlayabileceği şekilde anlatmalısınız. Yaşına göre standart sayılabilecek kiloda bir çocuğunuz varsa her besin grubundan yeteri kadar alıp dengeli beslendiğine ve enerjisini korumaya yardımcı gıdalarla beslenmesine dikkat edebilirsiniz. Süt, süt ürünleri, tahıl, baklagiller, sebze, meyve ve et gibi besin gruplarından her gün yeterli miktarda tüketilmesi sağlıklı bir çocuk için önemlidir. Hazır besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır ve çocuğunuzun yediği her şeyin olabildiğince doğal olmasına dikkat edilmelidir.

Spor yapan çocuklar için uygun besin takviyeleri nelerdir?